Tjestenina Amatriciana

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Tjestenina Amatriciana by Shutterstock Shutterstock

Sugo all'amatriciana tradicionalni je talijanski umak za tjesteninu pripremljen od guancialea, pecorino romano sira i rajčice. Potječe iz grada Amatrice u regiji Lazio i smatra se jednim od najpopularnijih umaka za tjesteninu u talijanskoj kuhinji. Recept je poznat u nekoliko varijanti ovisno, između ostalog, o lokalnoj dostupnosti pojedinih namirnica te ponekad uključuje i luk.

Sastojci

Broj porcija
4
15 mlekstra djevičanskog maslinovog ulja
170 gguancialea ili pancete
1 prstohvatčili pahuljica
60 mlsuhog bijelog vina
800 gpelata, zgnječenih
sol i papar
450 gbucatini tjestenine (ili po izboru)
30 gribanog Pecorino Romano sira, plus još za posluživanje

Priprema

1Prepržite slaninu

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri dok ne počne svjetlucati. Dodajte guanciale ili drugu vrstu slanine i čili pahuljice pa pecite miješajući oko 5 minuta.


2Ulijte vino

U tavu ulijte vino i kuhajte, stružući sve zapečene komadiće sa dna tave, dok vino gotovo ne ispari, oko 3 minute.


3Dodajte rajčicu

Dodajte rajčicu i pustite da lagano kuha. Posolite i popaprite.


4Skuhajte tjesteninu

U međuvremenu kuhajte tjesteninu u slanoj vodi dok ne postane al dente, otprilike 1 minutu manje nego što je preporučeno na pakiranju.


5Dodajte tjesteninu u umak

Pomoću hvataljki prebacite tjesteninu u umak, zajedno s 1/4 šalice vode za kuhanje tjestenine.


Kuhajte na jakoj vatri, brzo miješajući i prevrčući, dok tjestenina ne postane al dente, a umak se ne zgusne i počne oblagati rezance.


6Maknite s vatre

Maknite s vatre, dodajte sir i brzo miješajte da se sjedini. Začinite po želji s još soli i papra.


7Poslužite

Poslužite odmah, uz još ribanog sira na stolu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.