Klasičan Ragù Alla Bolognese

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h
Ukupno vrijemeUkupno
4h
KompliciranostTežina
Cijena
Klasičan Ragù Alla Bolognese

Ragù alla Bolognese tradicionalno je talijansko jelo podrijetlom iz Bologne, koje se sastoji od tjestenine tagliatelle i bogatog ragùa od govedine (ponekad i svinjetine) i rajčice. Na kraju kuhanja dodaje se mlijeko kako bi neutralizirala kiselost rajčica.

Sastojci

Broj porcija
4
500 ggovedine
150 gsvinjskog karea
150 gcarskog mesa
350 gumaka od rajčice
100 gluka
100 gmrkve
20 gkoncentrata rajčice
240 ml bijelog vina
1 listlovora
sol i papar, po potrebi
maslinovo ulje, po potrebi
500 gtagliatella

Priprema

1 Usitnite povrće

Nasjeckajte mrkvu, luk i stabljiku celera. Prebacite povrće u mlin za mljevenje mesa koji ima ploču s malim rupama te sameljite povrće.


2 Usitnite meso

Narežite carsko meso na manje komade, a zatim sameljite istom mlinom za meso kao i povrće. Ostatak mesa narežite na velike komade. Zamijenite ploču na mlinu za onu s većim rupama, ubacite meso u stroj i sameljite.


3 Zagrijte vodu

Napunite veliki lonac vodom i ostavite da proključa. Ključalu vodu ostavite na laganoj vatri dok pripremate umak.


4 Pržite meso

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na umjerenoj vatri. Na vrelo ulje dodajte mljeveno povrće i carsko meso. Pirjajte dok ne meso porumeni i postane hrskavo.


5 Dodajte vino

U lonac dodajte govedinu i svinjetinu. Pržite, često miješajući, dok ne porumeni. Posolite i ulijte vino. Kuhajte dok vino ne ispari, oko 10-15 minuta. Ubacite lovorov list, začinite paprom i promiješajte.


6 Ubacite rajčicu

Pomaknite meso i povrće prema stranicama lonca, dodajte koncentrat rajčice u sredinu lonca i pržite ga dok se ne otopi. Sve promiješajte i ulijte umak od rajčice te ponovno promiješajte.


7 Pirjajte ragu

Ulijte dovoljno neslane kipuće vode (koju ste pripremili u koraku 4) da pokrije dno. Pirjajte 2 sata, po potrebi podlijevajući kipućom vodom - ragu se ne smije osušiti.


8 Skuhajte tjesteninu

Napunite veliki lonac vodom (5 L), ostavite da zakipi te dodajte sol - tjesteninu ćete kuhati više puta u istoj vodi. Dodajte ¼ tagliatella i kuhajte oko 8 minuta ili dok ne bude al dente.


9 Umiješajte ragu

Prebacite četvrtinu ragùa u veliku tavu i kratko ga pirjajte. U međuvremenu ocijedite tjesteninu, ostavljajući vodu od kuhanja. Umiješajte tjesteninu u tavu s raguom zajedno s malo vode od kuhanja. Promiješajte te prebacite na zagrijani tanjur. Ponovite korake 8 i 9 još tri puta kako biste napravili ukupno četiri obroka.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.