Dario Bressanini: Ragù Alla Bolognese

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h
Ukupno vrijemeUkupno
4h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Dario Bressanini: Ragù Alla Bolognese
Dario Bressanini: Ragù Alla Bolognese

Ovaj je recept Daria Bressaninija prilagođen je prema Le Scienze, talijanskom izdanju Scientific American, i iz videa na Bressaninijevog YT kanala. Sve tehnike kuhanja koje se koriste u receptu služe u svrhu poboljšanja okusa. Recept je za 12 porcija što znači da će vam trebati oko 100 g tagliatellea po osobi. Bressanini predlaže posluživanje Ragua sljedeći dan, nakon što je odstajao i još više razvito okuse.

Sastojci

Broj porcija
12
500 gkobasice Salsiccia, bez ovojnice
380 gteletine, grubo mljevene
380 gjunetine, grubo mljevenog
1 žlicamaslinovog ulja
240 g luka, sitno narezanog na kockice
240 gmrkve, sitno narezane na kockice
240 gstabljike celera, sitno narezane
55 gmaslaca
Nekoliko svježih listova lovora
240 mlsuhog bijelog vina
190 gkoncentrata rajčice
1 lmlijeka
temeljac, po potrebi

Priprema

1 Pržite meso

Ulijte ulje u široki lonac, stavite lonac na srednje jaku vatru i dodajte meso i kobasicu. Pirjajte uz neprestano miješanje dok dobro ne porumeni. Kuhačom razbijte veće komade mesa. Pečenje bi trebalo trajati oko sat vremena. Prvo će meso pustiti tekućinu, a zatim će polako postati hrskavo i smeđe. Kad porumeni i postane hrskavo, premjestite ga u čistu zdjelu.


2 Pržite povrće

Otopite maslac u velikom i plitkom loncu na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju lješnjaka (pazite da ne zagori). Dodajte luk, mrkvu i celer pa smanjite vatru. Pirjajte poklopljeno uz povremeno miješanje. Pazite da luk ne izgori; ako primijetite da se to događa, dodajte malo vode. Pirjajte dok ne omekša i postane prozirno, oko 10 minuta. 


3 Pirjajte povrće 

Nakon što je voda isparila, posolite i nastavite pirjati otklopljeno. Često miješajte kako ne bi zagorjelo i pirjajte oko 30 minuta.


4 Dodajte vino

Dodajte meso u lonac s povrćem i kuhajte dok sva tekućina ne ispari i meso se ponovno zapeče. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok alkohol ne ispari.


5 Dodajte koncentrat rajčice

Ubacite koncentrat rajčice i promiješajte te kuhajte oko 5-10 minuta.


6 Ulijte mlijeko

Postepeno ulijte mlijeko (500-750 ml), miješajući nakon svakog dodavanja dok meso ne upije. Ovo će trajati oko 10 minuta. Posolite po ukusu i dodajte lovorov list.


7 Kuhajte ragu

Kuhajte 2-3 sata na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Ako se ragu osuši, ulijte preostalo mlijeko i promiješajte. Ako ragu treba još tekućine, ulijte malo vrućeg temeljca.


8 Poslužite

Gotov ragu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Spremite ga u hladnjak do drugog dana. Prije posluživanja zagrijte ragu i poslužite s tagliatellama.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.