Žutu mrkvu, stabljiku celera i luk nasjeckajte, te dodatno usitnite nožem mezzaluna (umjesto toga možete koristiti kuharski nož). Pancetu sitno narežite na kockice, te je mezzalunom (umjesto nje možete koristiti kuharski nož) dodatno usitnite dok se ne pretvori u pastu.
Dodajte pancetu u debelu aluminijsku posudu i pirjajte dok se ne zaprži. Dodajte maslac ili maslinovo ulje i korjenasto povrće. Pirjajte povrće 10-15 minuta dok ne omekša.
Dodajte krupno mljevenu govedinu i pržite dok se ne zapeče i poprimi smeđu boju. Ulijte vino i promiješajte. Kuhajte dok alkohol ne ispari uz povremeno miješanje.
Ulijte rajčicu ili pelate i promiješajte da se sjedini. Poklopite tavu i pirjajte 2 sata, dodajući temeljac ako tekućina ishlapi uz povremeno miješanje.
Nakon 2 sata ulijte mlijeko kako bi izbalansirali kiselost rajčice, promiješajte i kuhajte još 10 minuta. Začinite solju i paprom po ukusu. Ako koristite suhe tagliatelle ulijte slatko vrhnje, promiješajte i kuhajte samo dok se ne zagrije.
Napunite veliki lonac vodom (1 l vode na 100 g tjestenine), ostavite da zakuha i obilno posolite. Dodajte tagliatelle u vodu i kuhajte prema uputama na pakiranju ili dok ne budu al dente. .
Ocijedite kuhanu tjesteninu, prebacite u veliku zdjelu, dodajte ragu i dobro promiješajte. Podijelite između zagrijanih tanjura pazeći da na svakom tanjuru budu jednake količine tjestenine i ragua te poslužite.