Italian Academy Of Cuisine: Ragù Alla Bolognese

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h
Ukupno vrijemeUkupno
3h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Italian Academy Of Cuisine: Ragù Alla Bolognese
Italian Academy Of Cuisine: Ragù Alla Bolognese
Italian Academy Of Cuisine: Ragù Alla Bolognese

Ovaj recept je potvrđen u Bologni 1982. godine te se smatra jednim od originalnih verzija. U Bologni se ragu tradicionalno servira uz svježe tagliatelle.

Sastojci

Broj porcija
4
3 žlicemaslinovog ulja (ili 50 g maslaca)
300 ggrubo mljevene govedine
150 gnedimljene pancete
50 gžute mrkve
50 gluka
300 gumaka od rajčice ili pelata
1,2 lgoveđeg ili kokošjeg temeljca
240 mlmlijeka
120 mlcrnog vina
sol i papar, po ukusu
120 gslatkog vrhnja
360 gtagliatella, svježih ili sušenih

Priprema

1 Nasjeckajte namirnice

Žutu mrkvu, stabljiku celera i luk nasjeckajte, te dodatno usitnite nožem mezzaluna (umjesto toga možete koristiti kuharski nož). Pancetu sitno narežite na kockice, te je mezzalunom (umjesto nje možete koristiti kuharski nož) dodatno usitnite dok se ne pretvori u pastu.


2 Pirjajte povrće

Dodajte pancetu u debelu aluminijsku posudu i pirjajte dok se ne zaprži. Dodajte maslac ili maslinovo ulje i korjenasto povrće. Pirjajte povrće 10-15 minuta dok ne omekša.


3 Pržite meso

Dodajte krupno mljevenu govedinu i pržite dok se ne zapeče i poprimi smeđu boju. Ulijte vino i promiješajte. Kuhajte dok alkohol ne ispari uz povremeno miješanje. 


4 Pirjajte ragu

Ulijte rajčicu ili pelate i promiješajte da se sjedini. Poklopite tavu i pirjajte 2 sata, dodajući temeljac ako tekućina ishlapi uz povremeno miješanje.


5 Dodajte mlijeko

Nakon 2 sata ulijte mlijeko kako bi izbalansirali kiselost rajčice, promiješajte i kuhajte još 10 minuta. Začinite solju i paprom po ukusu. Ako koristite suhe tagliatelle ulijte slatko vrhnje, promiješajte i kuhajte samo dok se ne zagrije.


6 Skuhajte tjesteninu

Napunite veliki lonac vodom (1 l vode na 100 g tjestenine), ostavite da zakuha i obilno posolite. Dodajte tagliatelle u vodu i kuhajte prema uputama na pakiranju ili dok ne budu al dente. .


7 Poslužite

Ocijedite kuhanu tjesteninu, prebacite u veliku zdjelu, dodajte ragu i dobro promiješajte. Podijelite između zagrijanih tanjura pazeći da na svakom tanjuru budu jednake količine tjestenine i ragua te poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.