Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu. Zagrijte veliku količinu ekstra djevičanskog maslinovog ulja u velikom loncu na umjerenoj vatri.
U zagrijano ulje dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran i zlatne boje. Dodajte nasjeckanu mrkvu i celer i kuhajte 4-5 minuta. Na kraju ulijte polovicu crnog vina i pirjajte dok alkohol ne ispari.
U lonac dodajte meso te drvenom kuhačom razlomite veće komade mesa. Začinite soli i paprom. Kuhajte meso uz miješanje dok ne porumeni i dok tekućina potpuno ne ispari.
Ulijte preostalo crno vino i kuhajte dok alkohol ne ispari. Nakon što alkohol ispari dodajte pasiranu rajčicu. Bocu u kojoj je bila rajčica napunite vodom i ulijte tu vodu u lonac. Dodajte i koncentrat rajčice i pelate. Zdrobite pelate i promiješajte.
Kuhajte ragu 1,5 sat uz povremeno miješanje. Ulijte 1 litru kipuće vode i promiješajte. Po potrebi začinite soli i paprom po ukusu. Kuhajte ragu još sat vremena. Nakon što voda ispari ulijte još kipuće vode. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje još 2 i pol sata.
Oko pola sata prije nego što je ragu gotov napunite velik lonac vodom. U vodu ubacite žličicu soli i stavite lonac na vatru da zakipi. Nakon što se ragu kuhao 5 sati, maknite ga s vatre i ostavite sa strane. Ubacite tjesteninu u kipuću vodu (pappardelle ili tagliatelle) i skuhajte prema uputama na pakiranju.
Dok se tjestenina kuha, dodajte mlijeko u ragu te kuhajte 5 minuta uz miješanje.
Stavite veliku tavu na laganu vatru, dodajte žlicu ili dvije ragua u tavu i ubacite prorijeđenu tjesteninu i 240 ml vode od kuhanja tjestenine. Miješajte dok tjestenina nije potpuno prekrivena raguom. Dodajte još ragua i ponovno promiješajte.
Razdijelite na tanjure, prelijte s još ragua, pospite naribanim Parmigiano Reggianom i poslužite.