Ragù Alla Bolognese prema bakinom receptu

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
6h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Ragù Alla Bolognese prema bakinom receptu

Ragu alla Bolognese kakav prave bake u pokrajini Bologna. Umak je bogat rajčicom i ne sadrži pancetu.

Sastojci

Broj porcija
6

Ragu

1crveni luk
3mrkve
500 gsvinjetine, grubo mljevene
300 gjunetine, grubo mljevene
200 gteletine, grubo mljevene
1 lpasirane rajčice
400 gpelata
150 gkoncentrata rajčice
ekstra djevičansko maslinovo ulje, po potrebi
240 mlcrnog vina
240 mlpunomasnog mlijeka
sol i papar, po ukusu
2 lvode, kipuće
600 gpappardella ili tagliatella

Serviranje

Parmigiano Reggiano, nariban, po želji

Priprema

Ragu

1 Zagrijete lonac

Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu. Zagrijte veliku količinu ekstra djevičanskog maslinovog ulja u velikom loncu na umjerenoj vatri. 


2 Pirjajte povrće

U zagrijano ulje dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran i zlatne boje. Dodajte nasjeckanu mrkvu i celer i kuhajte 4-5 minuta. Na kraju ulijte polovicu crnog vina i pirjajte dok alkohol ne ispari.


3 Dodajte meso

U lonac dodajte meso te drvenom kuhačom razlomite veće komade mesa. Začinite soli i paprom. Kuhajte meso uz miješanje dok ne porumeni i dok tekućina potpuno ne ispari.


4 Dodajte rajčicu

Ulijte preostalo crno vino i kuhajte dok alkohol ne ispari. Nakon što alkohol ispari dodajte pasiranu rajčicu. Bocu u kojoj je bila rajčica napunite vodom i ulijte tu vodu u lonac. Dodajte i koncentrat rajčice i pelate. Zdrobite pelate i promiješajte.


5 Kuhajte ragu

Kuhajte ragu 1,5 sat uz povremeno miješanje. Ulijte 1 litru kipuće vode i promiješajte. Po potrebi začinite soli i paprom po ukusu. Kuhajte ragu još sat vremena. Nakon što voda ispari ulijte još kipuće vode. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje još 2 i pol sata.


6 Skuhajte tjesteninu

Oko pola sata prije nego što je ragu gotov napunite velik lonac vodom. U vodu ubacite žličicu soli i stavite lonac na vatru da zakipi. Nakon što se ragu kuhao 5 sati, maknite ga s vatre i ostavite sa strane. Ubacite tjesteninu u kipuću vodu (pappardelle ili tagliatelle) i skuhajte prema uputama na pakiranju.


7 Dodajte mlijeko

Dok se tjestenina kuha, dodajte mlijeko u ragu te kuhajte 5 minuta uz miješanje.

Serviranje

8 Pomiješajte ragu i tjesteninu

Stavite veliku tavu na laganu vatru, dodajte žlicu ili dvije ragua u tavu i ubacite prorijeđenu tjesteninu i 240 ml vode od kuhanja tjestenine. Miješajte dok tjestenina nije potpuno prekrivena raguom. Dodajte još ragua i ponovno promiješajte.


9 Poslužite

Razdijelite na tanjure, prelijte s još ragua, pospite naribanim Parmigiano Reggianom i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.