Farinata di ceci

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Farinata di ceci by Shutterstock Shutterstock
Farinata di ceci by Shutterstock Shutterstock

Točno podrijetlo ovog jednostavnog jela od samo 4 sastojka nije poznato. Pretpostavlja se da su pomorske republike Pisa i Genova u srednjem vijeku uveli korištenje slanutka u raznim receptima, a s vremenom je nastalo i ovo jelo. Danas se može naći u brojnim mediteranskim gradovima, gdje se poslužuje kao ulična hrana. Probajte ovaj jednostavan recept!

Sastojci

Broj porcija
8

Farinata di ceci

250 gbrašna od slanutka
670 mlvode
5 žlicamaslinovog ulja
1 prstohvatcvijeta soli

Dodatno

krupna sol za posipanje
maslinovo ulje za nauljiti posudu

Priprema

1Promiješajte sve sastojke i pustite da smjesa odstoji 2 sata

Prosijte brašno od slanutka u veću zdjelu. Dodajte prstohvat pahuljica soli.


Postupno dodajte vodu uz stalno miješanje pjenjačom kako bi se izbjegle grudice.


Dodajte i maslinovo ulje i promiješajte. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 2 sata.


2Pecite na 230 stupnjeva 20 minuta

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Lagano nauljite okruglu posudu.


Izlijte smjesu - trebala bi biti visoka najviše pola centimetra.


Pecite oko 20 minuta, dok ne dobije lijepu boju i postane hrskava.


3Kratko ohladite i pospite solju

Prohladite kratko pa izrežite i pospite s malo soli.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.