Limun

Bez limuna je teško zamisliti mnoge kolače, a osvježava i slane umake, kao i marinade za meso i povrće.

Limun
Recepti
Pita od borovnica
(15)
2h 20min

Prhko tijesto i nota kiselog i osvježavajućeg okusa borovnica kombinacija su u ovoj piti. S ukrašavanjem se možete poigrati, pa tako gornja kora može biti kružnog oblika, mrvičasta ili čak i bez nje. Mi smo se odlučili tijesto narezati na trakice i unakrsno ju ukrasiti.

Umak tisuću otoka
(14)
20min

Danas je umak tisuću otoka vjerojatno popularniji kao namaz za sendviče nego kao preljev za salatu.

Mekane palačinke
(14)
25min

Ova smjesa za palačinke bit će nešto drugačija od one klasične koju najčešće pripremamo i to zbog korištenja mlaćenice (mješavina mlijeka i limunovog soka) i praška za pecivo. Ove palačinke su nešto deblje, dok je unutrašnjost prozračna i mekana, pa teksturom podsjećaju na američke palačinke.

Panna cotta
(14)
40min

Jednostavna talijanska slastica koja u doslovnom prijevodu znači kuhana krema. Strukturom slična pudingu, kremasta panna cotta je poprilično neutralnog okusa, ali se zato odlično slaže s voćem i voćnim preljevima.

Krafne
(13)
2h

Prozračne i mekane krafne koje se tope u ustima simbol su poklada. Ovi debeljuškasti kolačići obradovat će vaše najmlađe, a vas će sigurno vratiti u djetinjstvo. Za krafne ne postoji nekakav originalni recept, ali zato svaka domaćica ima svoj za kojeg tvrdi da je najbolji, koji ima onaj neki tajni sastojak pomoću kojega krafne ispadnu fantastično. Ako ste još uvijek u potrazi za savršenim receptom, možete prestati tražiti jer uz ovaj recept krafnice baš uvijek ispadnu baš onako kako treba.

Tiramisu od jagoda i kokosa
(12)
30min

Kombinacija mascarpone sira, piškota i kave zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta – tiramisu. Odlučili smo isprobati drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.

Kolač s preljevom od limuna
(12)
1h

Donosimo vam recept za mekan, sočan i prozračan kolač s preljevom od limuna. Poslužite ga uz šalicu kave ili čaja ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Riža na mlijeku
(12)
25min

Ova je kremasta poslastica gotova za svega desetak minuta, a bez pretjerivanja i skupih sastojaka, u sekundi vas vraća u djetinjstvo.

Tik Tok tortilja
(12)
25min

Ovaj viralni Tik tok trend nije ni nas zaobišao, a radi se samo o lakšem načinu motanja tortilje. Ovdje su četiri vrlo jednostavna recepta za ukusne tortilje, a mogu vam poslužiti kao inspiracija za doručak, ručak, večeru i slatki desert.

Piletina na azijski način
(12)
1h

Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, mi vam donosimo ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji.

Mramorni kuglof
(12)
1h

Mramorni kuglof kolač je s prugastim ili išaranim izgledom koji se postiže miješanjem svjetlije i tamnije smjese. Po želji kuglof možete preliti i rastopljenom čokoladom, a najbolje ga je poslužiti uz šalicu kave ili čaja.

Okruglice od tune
(11)
40min

Vrlo jednostavne za pripremiti, ove okruglice zadovoljit će i najveće izbirljivce među vama. Nenametljivog su okusa, a jednako sočne kao i klasične mesne okruglice. Odlične su kao međuobrok, a kao glavno jelo možete ih kombinirati uz gotovo sve.

Kocke sa sirom
(11)
35min

Kremasti spoj laganog svježeg sira i slatkog vrhnja, famozni okus i miris limuna, savršeno mekani biskvit upotpunjen fino mljevenim šećerom.... Sve je to sadržano u najfinijim kockama sa sirom!

Avokado tost
(10)
7min

Brz doručak.

Kolač s čokoladom i bananom
(10)
1h

Kolač s čokoladom i bananom

Varivo od leće i bunceka
(9)
4h 10min

Varivo od grahorica, u ovom slučaju leće, odlično je zimsko jelo, a uz dodatak bunceka još je bogatije. Buncek je potrebno kuhati dok se meso ne počne odvajati od kostiju, otprilike dva do dva i pol sata. Varivo od bunceka i leće može vam trajati i nekoliko dana u hladnjaku.

Ricotta kolač
(9)
1h

Sočan ricotta kolač s osvježavajućom notom kojoj pridonosi korica limuna.

Tost s avokadom i gljivama
(9)
15min

Odlična ideja za brzi doručak ili lagani ručak. Gljive pripremljene na ovaj način su sočne jer su prvo pirjane, a zatim pržene.

Marinirani pileći file
(9)
40min

Ovaj recept za marinadu piletinu će učiniti sočnom i ukusnom, a možete je ispeći na roštilju ili običnoj tavi.

Index kuhinja

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj, ima više od 900 sadnica

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj, ima više od 900 sadnica

POVODOM Dana planeta Zemlje svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u suradnji s Gradom Koprivnicom i komunalnim poduzećem Komunalcem posadila je najveću šumu hrane u Hrvatskoj.
Njihove su jagode hit: "Svi ih vole, pogotovo igrači Dinama i Varaždina"

Njihove su jagode hit: "Svi ih vole, pogotovo igrači Dinama i Varaždina"

AKO PROLAZITE selom Čukovec u blizini Ludbrega i nađete se na državnoj cesti Koprivnica-Varaždin, velike su šanse da ćete naići na jagode mame Lilike, koja ih prodaje na kućnom pragu uz prometnicu.
Hrvatica probala slavni novosadski sendvič: "I onda ti, pazi ovo..."

Hrvatica probala slavni novosadski sendvič: "I onda ti, pazi ovo..."

SRBIJOM se prije par mjeseci proširio video Hrvatice koja je, nakon izlaska u Novom Sadu, otišla na popularni novosadski Index sendvič, a njezine reakcije i komentari zapalili su internet - i oduševili Srbe.