Mekane palačinke

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Mekane palačinke by Shutterstock Shutterstock
Ova smjesa za palačinke bit će nešto drugačija od one klasične koju najčešće pripremamo i to zbog korištenja mlaćenice (mješavina mlijeka i limunovog soka) i praška za pecivo. Ove palačinke su nešto deblje, dok je unutrašnjost prozračna i mekana, pa teksturom podsjećaju na američke palačinke.

Sastojci

Broj porcija
2
160 gglatkog brašna
1 žlicapraška za pecivo
2 žlice šećera
½ žličicesoli
1veće jaje
4 žlicerastopljenog maslaca
240 mlmlijeka
2 žličiceekstrakta vanilije
ulje za pečenje
Napomena: Glatko brašno po želji zamijenite pirovim brašno, a šećer medom za zdraviju verziju.

Priprema

1Napravite mlaćenicu

Mlijeko stavite u manju posudu, dodajte limunov sok, promiješajte i pustite da odstoji 10 minuta. 


2Promiješajte suhe sastojke

Prosijajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u posudi srednje veličine te promiješajte. 


3Promiješajte mokre sastojke

U smjesu s mlijekom i limunom dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa umutite pjenjačom. Dodajte maslac i sve dobro promiješajte. 


4Sjedinite sastojke

Mokre sastojke dodajte suhima i kratko promiješajte da se svi sastojci spoje. Pazite da previše ne miješate smjesu kako bi gotove palačinke ostale mekane i prozračne. Dobivena smjesa za palačinke će biti mnogo gušća od one klasične. 


5Ispecite palačinke

Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu za palačinke u koju ste stavili malo ulja. Palačinke bi trebale biti manje i deblje, a mjera neka vam bude pola grabilice. Svaku palačinku pecite dok ne poprimi zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije. 


6Poslužite

Poslužite uz nadjev ili voće po želji.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
248 kcal
Proteini
6 g
Masnoće
12 g
Ugljikohidrati
29 g
Kolesterol
62 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.