Piletina na azijski način

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Piletina na azijski način by Shutterstock Shutterstock

Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, mi vam donosimo ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji. 

Sastojci

Broj porcija
4

Umak

350 mlvode
80 mlrižinog octa
3 žlicesoja umaka
1 žlicanaribane kore od naranče
100 gsmeđeg šećera
2 cmsvježeg đumbira
1 češanjčešnjaka
20 gmladog luka
¾ žličicečili pahuljica
3 žlicekukuruznog škroba
2 žlicevode

Meso

450 gpilećeg filea, narezanog na kockice
150 gglatkog brašna
¾ žličicesoli
¾ žličicepapra
3 žlicemaslinovog ulja
1 žlicasezamovih sjemenki (po želji)

Priprema

Umak

1 Narežite 

Naribajte narančinu koru, a zatim ocijedite polovicu naranče i limuna kako bi dobili sok. Đumbir naribajte, češnjak nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće.


2 Sjedinite sastojke

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od naranče, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 žlicu narančine kore, smeđi šećer, đumbir, češnjak, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta. 


Meso

3 Marinirajte meso

Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u hladnjak na 2 sata.


4 Protresite

U drugu plastičnu vrećicu pomiješajte brašno, sol i papar. Dodaje mariniranu piletinu, zatvorite vrećicu i dobro protresite. 


5 Pecite

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.


6 Prekrijte folijom

Pečenu piletinu prebacite na tanjur i prekrijte folijom.


7 Krčkajte

U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu, i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje. 


8 Poslužite

Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte sezamove sjemenke. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.