Švedske mesne okruglice

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Švedske mesne okruglice by Shutterstock Shutterstock

Najpoznatije mesne okruglice na svijetu voljet će i djeca i odrasli. Tradicionalno se serviraju uz pire krumpir i malo džema od brusnice, no možete ih poslužiti uz vaš najdraži prilog.

Sastojci

Broj porcija
5

Okruglice

50 gkrušnih mrvica
150 mlmlijeka
1jaje
1 režanjčešnjaka, protisnuti
0,5glavice crvenog luka ili jedna mala
500 gmljevene junetine
250 gmljevene svinjetine
2 žlicenasjeckanog svježeg peršina
sol
papar
3 žlicesuncokretovog ulja za prženje

Umak

50 gmaslaca
3 žliceglatkog brašna
500 mlpovrtnog temeljca
200 mlslatkog vrhnja
1 žlicasojinog umaka
1 žlicaDijon senfa
sol (ako je već nema u temeljcu)

Priprema

1 Napravite okruglice

U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, mlijeko, jaje, češnjak, posolite i popaprite. Ostavite desetak minuta da krušne mrvice upiju mlijeko.


Sada dodajte sitno nasjeckani crveni luk, mljevenu junetinu i svinjetinu i peršin. Dobro izmiješajte rukom i oblikujte 20 okruglica.


Savjet: Kako vam se meso ne bi lijepilo za ruke dok ga oblikujete, navlažite dlanove vodom.


2 Ispržite ih

U velikoj tavi zagrijte ulje i okruglice pržite tako da dobiju boju sa svih strana. Trebat će vam desetak minuta.


Ako nemate dovoljno veliku tavu da ih možete okretati, napravite ovaj korak u dvije ture.


Bitno je da tava ne bude prenatrpana jer će se inače ohladiti kad stavite sve okruglice i one bi se mogle zalijepiti za dno.


Kad su dobile boju, izvadite ih iz tave i stavite sa strane.


3 Napravite umak

Nakon što ste izvadili okruglice iz tave, nemojte je prati jer će eventulani zagoreni komadići koji su ostali na dnu dati bolji okus umaku.


Ubacite maslac neka se otopi, na to dodajte glatko brašno i miješajte.


Kad dobije zlatnožutu boju ulijte temeljac i slatko vrhnje, dodajte Diijon senf i sojin umak.


Ako je temeljac ranije posoljen, nemojte dodavati još soli jer je ima i u sojinom umaku. Najbolje je da probate i prilagodite svom ukusu.


U umak vratite mesne okruglice i prokuhajte minutu do dvije.


4 Poslužite

Servirajte mesne okruglice u umaku uz pire krumpir i malo džema od brusnice.