Piletina Cacciatore

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Piletina Cacciatore by Izvor: Shutterstock Izvor: Shutterstock

Sočna piletina u umaku od pasirane rajčice i začinskog bilja klasik je talijanske kuhinje.

Riječ ''cacciatore'' na talijanskom znači "lovac", što znači da se piletina priprema na lovački način, s puno luka i češnjaka, aromatičnog bilja, rajčicom i vinom.

Sastojci

Broj porcija
6
3 žlicemaslinovog ulja
6pilećih zabataka s kosti i bez kože
1crveni luk
6 režnjevačešnjaka
1manja žuta paprika
1manja crvena paprika
1veća mrkva
300 gšampinjona
90 gcrnih maslina bez koštica
8grančica timijana
2 žlicesvježeg peršina
2 žlicesvježeg bosiljka
1 žlicasušenog origana
150 mlcrnog vina
820 mlpasirane rajčice
2 žlicedvostrukog koncentrata rajčice
200 grajčice sorte šljivar
1 žličicapahuljica crvene paprike
sol
papar

Priprema

1Pripremite povrće.

Luk i paprike sitno narežite. Češnjak protisnite.

Mrkvu ogulite i tanko narežite. Svježi bosiljak i peršin sitno nasjeckajte. Šampinjone tanko narežite. Rajčice prepolovite.


2Začinite i pržite piletinu.

Začinite piletinu solju i paprom.

U dubljoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte piletinu i pržite je s obje strane, 3-4 minute po strani.

Izvadite piletinu iz tave.


3Dinstajte povrće i gljive.

Dodajte još žlicu maslinovog ulja u tavu. Dinstajte luk dok ne postane proziran, otprilike 3-4 minute. Dodajte češnjak i dinstajte oko pola minute. Dodajte paprike, mrkvu, gljive i začinsko bilje: timijan, origano, pola količine svježeg bosiljka i peršina (ostatak ćete iskoristiti za posipanje na kraju). Dinstajte još otprilike 5 minuta, dok povrće ne omekša.


4Ulijte vino i pasiranu rajčicu.

Podlijte vinom. Lagano ostružite ostatke povrća koji su se zalijepili za dno tave. Kuhajte još oko 2 minute, dok vino ne ispari.

Sada dodajte pasiranu rajčicu, dvostruki koncentrat rajčice i pahuljice crvene paprike. Promiješajte, probajte umak i po ukusu dodatno začinite solju i paprom.

U tavu vratite piletinu i nastavite kuhati na štednjaku ili dovršite u pećnici.


5Dovršite jelo na štednjaku ili u pećnici.

Za opciju kuhanja na štednjaku: poklopite tavu i smanjite vatru. Pustite da se jelo lagano krčka otprilike 40 minuta, dok se meso ne počne odvajati od kosti. Dodajte masline i kuhajte još 10-ak minuta.

Ako je tava sigurna za korištenje u pećnici, jelo možete dovršiti na ovaj način: poklopite tavu i stavite je u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, otprilike 50 minuta. Dodajte masline, poklopite i vratite u pećnicu na još 20 minuta.

Gotovo jelo pospite ostatkom nasjeckanog svježeg bosiljka i peršina.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.