Luk i paprike sitno narežite. Češnjak protisnite.
Mrkvu ogulite i tanko narežite. Svježi bosiljak i peršin sitno nasjeckajte. Šampinjone tanko narežite. Rajčice prepolovite.
Začinite piletinu solju i paprom.
U dubljoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte piletinu i pržite je s obje strane, 3-4 minute po strani.
Izvadite piletinu iz tave.
Dodajte još žlicu maslinovog ulja u tavu. Dinstajte luk dok ne postane proziran, otprilike 3-4 minute. Dodajte češnjak i dinstajte oko pola minute. Dodajte paprike, mrkvu, gljive i začinsko bilje: timijan, origano, pola količine svježeg bosiljka i peršina (ostatak ćete iskoristiti za posipanje na kraju). Dinstajte još otprilike 5 minuta, dok povrće ne omekša.
Podlijte vinom. Lagano ostružite ostatke povrća koji su se zalijepili za dno tave. Kuhajte još oko 2 minute, dok vino ne ispari.
Sada dodajte pasiranu rajčicu, dvostruki koncentrat rajčice i pahuljice crvene paprike. Promiješajte, probajte umak i po ukusu dodatno začinite solju i paprom.
U tavu vratite piletinu i nastavite kuhati na štednjaku ili dovršite u pećnici.
Za opciju kuhanja na štednjaku: poklopite tavu i smanjite vatru. Pustite da se jelo lagano krčka otprilike 40 minuta, dok se meso ne počne odvajati od kosti. Dodajte masline i kuhajte još 10-ak minuta.
Ako je tava sigurna za korištenje u pećnici, jelo možete dovršiti na ovaj način: poklopite tavu i stavite je u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, otprilike 50 minuta. Dodajte masline, poklopite i vratite u pećnicu na još 20 minuta.
Gotovo jelo pospite ostatkom nasjeckanog svježeg bosiljka i peršina.