Mario Caramella: Ragù Alla Bolognese

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h 50min
Ukupno vrijemeUkupno
4h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Mario Caramella: Ragù Alla Bolognese
Mario Caramella: Ragù Alla Bolognese

Ovaj je recept verzija klasičnog talijanskog umaka od mesa poznatog talijanskog kuhara Maria Caramelle. Umak je gust, savršeno izbalansirane kiselosti, količine dovoljne za naveden broj porcija. Najbolji je kad kratko odstoji poslužen uz svježe tagliatelle.

Sastojci

Broj porcija
8
200 gnedimljene pancete, sitno narezane na kockice
600 gnemasne govedine, grubo mljevene
400 gnemasnog svinjskog mesa, grubo mljevenog
100 gluka, sitno narezanog
100 gmrkve, sitno narezane na kockice
100 gcelera, sitno narezanog na kockice
1 kgpelata (konzerva)
300 mlsuhog bijelog vina
500 mlsvježeg mlijeka
3 listalovora
crni papar i sol, po ukusu
goveđi temeljac, po potrebi

Priprema

1 Pržite povrće

Dodajte pancetu u velik lonac i pržite na laganoj vatri dok se mast ne otopi. Dodajte luk i miješajte dok ne postane proziran. Dodajte mrkvu, celer i lovor te kuhajte dok povrće ne omekša i malo porumeni.


2 Pržite meso

Pojačajte vatru i dodajte mljeveno goveđe i svinjsko meso. Začinite soli i crnim paprom po ukusu. Pržite meso uz neprestano miješajte dok ne porumeni. Ulijte vino i nastavite kuhati na jakoj vatri dok sva tekućina ne ispari.


3 Kuhajte ragu

Dodajte pelate i pustite da umak zavrije. Nastavite kuhati na laganoj vatri najmanje 2 sata. Ragu povremeno promiješajte. Ako se ragu previše zgusne, dodajte malo goveđeg temeljca.


4 Dodajte mlijeko

Postepeno ulijte mlijeko uz miješanje nakon svakog dodavanja. Nastavite kuhati na laganoj vatri još sat vremena.


5 Poslužite

Začinite po ukusu i ostavite da odstoji prije posluživanja. Servirajte uz svježe kuhane tagliatelle.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.