Ocat od crnog vina

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
336h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Ocat od crnog vina by Shutterstock Shutterstock

Iako ga možete kupiti u trgovini, domaći vinski ocat ima složeniji okus i jedan je od najjednostavnijih fermentiranih proizvoda koje možete pripremiti od nule.

Sastojci

Broj porcija
64
750 mlcrnog vina
240 mljabučnog octa

Priprema

1Pomiješajte vino i ocat

U veliku staklenku ili keramičku posudu s širokim otvorom ulijte crno vino i ocat te dobro promiješajte drvenom žlicom.


2Pokrijte posudu

Pokrijte posudu gustom tkaninom, osiguravajući je gumicom ili koncem kako biste spriječili ulazak voćnih mušica.


Postavite je na toplo mjesto izvan izravne sunčeve svjetlosti.


3Provjeravajte napredak

Nakon otprilike 2 tjedna provjerite napredak.


Trebali biste vidjeti sluzavu želatinoznu masu (majku octa) na dnu, a možda i novu koja se formira blizu površine.


Kada ocat poprimi oštar miris octa, kušajte ga. Ako želite jaču aromu, pustite da fermentira dalje.


4Procijedite i pohranite

Kada je ocat po vašem ukusu, procijedite "majku octa" kroz gazu i prebacite ocat u bocu s čepom koji se može čvrsto zatvoriti.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.