Prerežite po duljini tikvu na pola. Očistite od koštica i vlaknastog mesa. Prelijte s malo maslinovog ulje, te posolite i popaprite.
Stavite u pećnicu na 200°C na 10 - 15 minuta. Tikva bi trebala lagano poprimiti boju, biti mekana i pustiti svoje mirise. Odvojite žlicom samo meso tikve i ispasirajte ga.
U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i popržite luk dok ne postane proziran. Dodajte mrkvu, češnjak i nasjeckanu slaninu.
Pustite 1 - 2 minute i dodajte rižu i začinsko bilje (majčina dušica, kadulja).
Rižu isto pustite koju minutu da se "ocakli" odnosno rubovi zrna postanu staklasti. Nakon koje minute počnite dodavati cijelo vrijeme miješajući u malim obrocima vrući temelja.
Ukoliko nemate svoj temeljac, možete rastopiti jednu kocku u 1 L vode.
Dodavati dok riža nije al dente, odnosno lagano tvrda pod zub.
Dodajte bijelo vino, pustite par minuta dok alkohol ne ispari.
Smanjite vatru, umiješajte maslac, parmezan, posolite i popaprite i miješajući kuhajte još minutu dvije da se sve skupa poveže i okusi prožmu.
Vaš rižoto ne bi trebao biti kompaktan, već kada ga stavite na tanjur se treba lagano "razliti" po tanjuru. Ukoliko je pregust, dodajte malo temeljca.
Servirajte s par kapi balzamičnog octa i svježe naribanog parmezana.