Rižoto od butternut tikve

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Rižoto od butternut tikve
Rižoto od butternut tikve
Rižoto od butternut tikve
Rižoto od butternut tikve
Rižoto od butternut tikve
U kratkom periodu dok je sezona ove tikve šteta je ne napraviti jedan fini, kremasti rižoto, koji će uz slatko kisele note balzamičnog octa dodatno istaknuti ovu prekrasnu jesenju namirnicu. Tikvu bi bilo idealno ispeći prije dodavanja u rižoto, ali ako vam kao i meni nije radila pećnica, nećete puno pogriješiti. :)

Sastojci

Broj porcija
4
maslinovo ulje
1butternut tikva
2 režnjačešnjaka
1manja mrkva
100 gnasjeckane slanine
200 griže (Arborio ili Carnaroli tip)
1 ltemeljca (povrtnog ili pilećeg ili kocka) temeljca u L vode
150 mlbijelog suhog vina
1 žlicamaslaca
50 gparmezana
sol
papar
majčina dušica
kadulja

Priprema

1 Ispecite tikvu

Prerežite po duljini tikvu na pola. Očistite od koštica i vlaknastog mesa. Prelijte s malo maslinovog ulje, te posolite i popaprite.


Stavite u pećnicu na 200°C na 10 - 15 minuta. Tikva bi trebala lagano poprimiti boju, biti mekana i pustiti svoje mirise. Odvojite žlicom samo meso tikve i ispasirajte ga.


2 Skuhajte rižoto

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i popržite luk dok ne postane proziran. Dodajte mrkvu, češnjak i nasjeckanu slaninu.


Pustite 1 - 2 minute i dodajte rižu i začinsko bilje (majčina dušica, kadulja).


Rižu isto pustite koju minutu da se "ocakli" odnosno rubovi zrna postanu staklasti. Nakon koje minute počnite dodavati cijelo vrijeme miješajući u malim obrocima vrući temelja.


Ukoliko nemate svoj temeljac, možete rastopiti jednu kocku u 1 L vode.


Dodavati dok riža nije al dente, odnosno lagano tvrda pod zub.


Dodajte bijelo vino, pustite par minuta dok alkohol ne ispari.


Smanjite vatru, umiješajte maslac, parmezan, posolite i popaprite i miješajući kuhajte još minutu dvije da se sve skupa poveže i okusi prožmu.


Vaš rižoto ne bi trebao biti kompaktan, već kada ga stavite na tanjur se treba lagano "razliti" po tanjuru. Ukoliko je pregust, dodajte malo temeljca.


Servirajte s par kapi balzamičnog octa i svježe naribanog parmezana.

Ivan
Ivan
Kemijski inženjer koji se pokušava snaći u kuhinji. Zajednički nazivnik ove dvije stvari kod mene su entropija, iliti ga mjera nereda. Rijetko kada pratim recepte od A do Ž i mislim da to nije ni bit kuhanja, tražim inspiracije od poznatih svjetskih i regionalnih kuhara, do vlastite mame i nepoznate babe iz Imotske krajine. Svakome jelu nastojim dati nešto svoje, makar to ne ispalo uvijek dobro, ali yebiga, probao si, život ide dalje. :)