Parmigiana

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Parmigiana by Shutterstock Shutterstock

Parmigiana od patlidžana klasično je talijansko jelo - ukusna kombinacija patlidžana, umaka od rajčice, kremaste ricotte i aromatičnog parmezana. Uživajte u bogatim slojevima slanih patlidžana i topljenog sira kao predjelo, glavno jelo ili prilog uz bilo koju vrstu mesa ili ribe.

Sastojci

Broj porcija
6
3velika čvrsta patlidžana
Maslinovo ulje, po potrebi
1luk
1 češanj češnjaka
1 žličicasušenog origana
2konzerve od 400 g pelata
Vinski ocat
1 svežanjsvježeg bosiljka (30 g)
150 gparmezana (svježe naribanog)
100 gkrušnih mrvica
Nekoliko grančica svježeg origana
150 gbuffalo mozzarelle (po izboru)

Priprema

1 Pripremite namirnice

Zagrijte roštilj ili grill tavu. Patlidžane operite, uklonite peteljke i narežite na ploške debljine 1 cm. Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.


2 Pržite luk

Stavite veliku tavu na umjerenu vatru i dodajte 2 do 3 žlice maslinovog ulja. Ubacite luk, češnjak i sušeni origano te pržite 10 minuta ili dok luk ne omekša i češnjak dobije boju.


3 Skuhajte umak

Izvadite rajčice iz konzerve i narežite ih po pola. U tavu s lukom dodajte rajčice, dobro promiješajte, stavite poklopac i pirjajte 15 minuta na laganoj vatri. Kad se umak zgusne i reducira maknite s vatre.


4 Ispecite patlidžane

Patlidžane stavite na zagrijani grill ili tavu te pecite nekoliko minuta sa svake strane. Gotovi su kad potamne i omekšaju.


5 Začinite umak od rajčice

Umak od rajčice začinite morskom soli, crnim paprom i malo vinskog octa. Na kraju ubacite bosiljak i dobro promiješajte.


6 Slažite parmigianu

Žlicom razmažite sloj umaka od rajčice po dnu posude za pečenje dimenzija 15 cm x 25 cm. Na patlidžane rasporedite sitno nariban parmezan te jedan sloj patlidžana. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući s malo umaka i još jednim bogatim slojem parmezana.


7 Pospite krušnim mrvicama i mozzarellom

Svježi origano sitno nasjeckajte, posipajte krušnim mrvicama i prelijte s 2 žlice maslinovog ulja, pa posipajte po parmezanu. Na sloj krušnih mrvica poslažite natrganu mozzarellu ukoliko je koristite.


8 Ispecite i poslužite

Pecite na 190 stupnjeva 30 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu koricu. Najbolje je poslužiti odmah.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
237 kcal
Proteini
13.7 g
Masnoće
14.1 g
Ugljikohidrati
15.1 g
Sol
1 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.