Patlidžan i tikvice operite, narežite na kockice. Kockice patlidžana i tikvica posolite, stavite u cjedilo i ostavite 30 minuta. Ocijedite ih, zatim posušite papirnatim ručnikom.
Sitno narežite rajčice, luk nasjeckajte. Celer nasjeckajte.
U većoj tavi zagrijte ulje, patlidžane i tikvice pržite u nekoliko navrata dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih na papirnati ručnik kako bi upio višak ulja.
Popržite nasjeckani luk i celer dok ne omekšaju. Pržite kratko, zatim dodajte rajčicu i pržite još par minuta.
Umiješajte kapare, masline narezane na četvrtine, grožđice, šećer, pasiranu rajčicu i ocat, pustite neka provrije, zatim dodajte prženo povrće. Začinite, smanjite vatru, poklopite i lagano pirjajte 1 sat.
Caponatu prohladite. Bademe ili pinjole tostirajte na suhoj tavi, dodajte ih zajedno s nasjeckanom metvicom prije posluživanja.