Prilozi

Ovi odlični prilozi mogu i najdosadnije jelo pretvoriti u spektakl! A neke od njih možete pripremiti i kao samostalni obrok.

Prilozi
Ajvar
(20)
6h

Za dobar ajvar trebate dobar recept, kvalitetne namirnice i vrijeme. Za ovo prvo pobrinuli smo se mi, a vama ostaje da nabavite domaće namirnice i zasučete rukave.

Salata s grilanim kukuruzom
(14)
30min

Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i rajčicu i sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima. Salatu dobro ohladite i poslužite uz meso ili povrće s roštilja.

Ličke pole
(14)
50min

Jednostavno ličko jelo čiji je glavno sastojak krumpir. Krumpiri se prvo dobro operu i osuše, zatim se prerežu na pola, posole i ispeku u pećnici. Pole su posebno popularne u zimi uz dodatak kriške slanine prije pečenja koja daje dodatnu aromu.

Špinat na mlijeku
(12)
25min

Možemo reći da se ljudi mogu podijeliti na one koji vole špinat i one koji ga ne vole. Ako pripadate skupini ljudi koji ga ne vole, dajte ovom receptu šansu i promijenit ćete mišljenje - postat ćete pravi ljubitelji špinata. Priprema ovog kremastog špinata je jednostavna i brza, a unatoč tome, dobit ćete zasitno i ukusno jelo. Naš prijedlog je da ga poslužite uz jaje na oko, pire krumpir i meso po izboru.

Pečeni krumpir s palentom
(12)
30min

Ovaj krumpir iz pećnice savršeno je ukusan, mekan i hrskav.

Zapečeni grah s kobasicom
(12)
1h 20min

Zapečeni grah ili gravče na tavče tradicionalno je makedonsko jelo. Najčešće se poslužuje u glinenim posudama, a može se servirati kao samostalno jelo ili kao prilog uz pečeno meso i kobasice.

Pržena riža
(11)
25min

Pržena riža, poznatija pod nazivom fried rice, jednostavno je jelo koje se može poslužiti kao prilog ili glavno jelo. Vrlo je bitno koristiti ostatak kuhane riže koja je suha i razdvojenih zrna kako bi se lakše pržila.

Pečene prokulice s češnjakom
(10)
35min

Ako još nemate najdraži recept za pečene prokulice, ovaj bi mogao biti onaj pravi. Rezultat su slatke, karamelizirane prokulice koje će oduševiti svakoga.

Gljive iz pećnice
(10)
25min

Donosimo recept za koji vam je potrebna samo jedna posuda kako bi sjedinili sve sastojke. Gljive dobro začinite sa začinima, pecite otprilike 20 minuta i ukusan prilog je spreman.

Složenac od pržene cvjetače s parmezanom i umakom od rajčica
(9)
1h 5min

Zamislite ovo jelo kao zimsku inačicu patlidžana s parmezanom i rajčicama. Ovo jelo je gotovo nemoguće prestati jesti, a ako baš niste neki ljubitelj cvjetače, jednako je dobro i s brokulom.

Njoki od cvjetače
(9)
50min

Ukusni njoki od cvjetače se rade od cvjetova cvjetače umjesto pire krumpira. Kuhanu cvjetaču potrebno je dobro procijediti kako bi izgubila vodu i njoki ostanu mekani. Naša verzija njoka je poslužena uz umak marinaru, no vi koristite umak po želji.

Abšmalcane mahune
(8)
30min

Abšmalcane mahune ili mahune na maslacu s krušnim mrvicama mnogima su jedno od dražih jela iz djetinjstva. Naziv ovog jela korijene vuče iz njemačke riječi abschmalzen što znači zapržen s maslacem. Poslužite ih kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog uz jelo po izboru.

Punjeni šampinjoni
(7)
50min

Šampinjone smo punili smjesom crvene paprike, luka, krušnih mrvica i začina te zapekli u pećnici. Poslužite ih kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Zapečeni njoki s gljivama
(7)
30min

Gljive su namirnica kojoj ne treba puno da se pretvore u ukusno jelo – dodajte im njoke, luk i začine, ubacite u pećnicu i imat ćete savršen prilog ili bezmesno glavno jelo.

Zapečeni pire krumpir
(5)
1h 10min

Za one dane kada ste sve, samo ne klasično raspoloženi, ovaj je krumpir izvrsna alternativa običnom pireu.

Vegetarijanska salata s avokadom
(13)
15min

Salata koja je kombinacija boja i okusa - bijeli grah, sočne cherry rajčice i kremasti avokado. Možete je poslužiti uz glavno jelo, no dovoljno je hranjiva da bude kompletan obrok.

Jednostavni umak od rajčica
(13)
45min

Za pripremu ukusnog umaka od rajčice trebat će vam samo tri sastojka i, naravno, začini. Potrebno ga je cijelo vrijeme krčkati na laganoj vatri, a iskoristiti ga možete za tjestenine i mesna jela.

Rižoto s prženim batatom
(9)
1h 15min

Ovaj kremasti rižoto s bijelim vinom, batatom, smeđim maslacem, parmezanom, slaninom i hrpom začinskog bilja pun je bogatih okusa. Poslužite kao samostalno jelo ili kao prilog mesu.

Pikantna salata od kvinoje
(8)
30min

Ova šarena salata pravo je ljetno jelo ili jelo za one dane kada sanjarite o ljetu. Lagana i s citrusnom notom, donosi nešto drugačiji način uživanja u zdravoj nam kvinoji. Sok limete i korijander daju svježinu, dok kvinoja i grah daju ukusne vege proteine, a po želji možete ubaciti i kukuruz.

Punjene rajčice na mediteranski način
(13)
1h

Preukusne rajčice punjene rižom izvrsne su kao prilog, ali i kao glavno vegetarijansko jelo. Izrazito prilagodljiv recept tako da možete imati i vegansku inačicu punu okusa i mirisa. Iako je sastojaka mnogo, ovaj je recept izrazito jednostavan za napraviti!

Index kuhinja

Bake kuhaju: Mira iz Vlahovića kraj Petrinje pokazala nam je kako se radi gužvara

Bake kuhaju: Mira iz Vlahovića kraj Petrinje pokazala nam je kako se radi gužvara

BAKA MIRA iz sela Vlahović kod Petrinje pokazala nam je kako napraviti tradicionalnu gužvaru.
Pitali smo članove žirija MasterChefa što vole kuhati. Pogledajte recepte

Pitali smo članove žirija MasterChefa što vole kuhati. Pogledajte recepte

SUCI iz MasterChefa podijelili su svoje recepte s nama.
Počeo je MasterChef, ovo su prvi kandidati koji su se predstavili žiriju

Počeo je MasterChef, ovo su prvi kandidati koji su se predstavili žiriju

SINOĆ je startala nova sezona MasterChefa Nove TV.