Prilozi

Ovi odlični prilozi mogu i najdosadnije jelo pretvoriti u spektakl! A neke od njih možete pripremiti i kao samostalni obrok.

Prilozi
Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja
(15)
50min

Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta odlučili smo se pripremiti ju na drugačiji način. Izgledom podsjeća na svima omiljene pržene krumpiriće, no ipak je riječ o zdravoj i ukusnoj grickalici.

Salata s grilanim kukuruzom
(14)
30min

Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i rajčicu i sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima. Salatu dobro ohladite i poslužite uz meso ili povrće s roštilja.

Domaći mlinci
(13)
1h 10min

Naučite kako na jednostavan način pripremiti domaće mlince. Savršeni su kao prilog uz pečeno meso.

Hrskavi kroketi
(12)
30min

Saznajte kako pripremiti mekane i hrskave krokete koji su savršen prilog pečenom ili pohanom mesu. Po želji u smjesu s krumpirom umiješajte nasjeckane začine.

Zapečeni grah s kobasicom
(12)
1h 20min

Zapečeni grah ili gravče na tavče tradicionalno je makedonsko jelo. Najčešće se poslužuje u glinenim posudama, a može se servirati kao samostalno jelo ili kao prilog uz pečeno meso i kobasice.

Špinat na mlijeku
(12)
25min

Možemo reći da se ljudi mogu podijeliti na one koji vole špinat i one koji ga ne vole. Ako pripadate skupini ljudi koji ga ne vole, dajte ovom receptu šansu i promijenit ćete mišljenje - postat ćete pravi ljubitelji špinata. Priprema ovog kremastog špinata je jednostavna i brza, a unatoč tome, dobit ćete zasitno i ukusno jelo. Naš prijedlog je da ga poslužite uz jaje na oko, pire krumpir i meso po izboru.

Pečeni krumpir s palentom
(12)
30min

Ovaj krumpir iz pećnice savršeno je ukusan, mekan i hrskav.

Pržena riža
(11)
25min

Pržena riža, poznatija pod nazivom fried rice, jednostavno je jelo koje se može poslužiti kao prilog ili glavno jelo. Vrlo je bitno koristiti ostatak kuhane riže koja je suha i razdvojenih zrna kako bi se lakše pržila.

Pečene prokulice s češnjakom
(10)
35min

Ako još nemate najdraži recept za pečene prokulice, ovaj bi mogao biti onaj pravi. Rezultat su slatke, karamelizirane prokulice koje će oduševiti svakoga.

Gljive iz pećnice
(10)
25min

Donosimo recept za koji vam je potrebna samo jedna posuda kako bi sjedinili sve sastojke. Gljive dobro začinite sa začinima, pecite otprilike 20 minuta i ukusan prilog je spreman.

Složenac od pržene cvjetače s parmezanom i umakom od rajčica
(9)
1h 5min

Zamislite ovo jelo kao zimsku inačicu patlidžana s parmezanom i rajčicama. Ovo jelo je gotovo nemoguće prestati jesti, a ako baš niste neki ljubitelj cvjetače, jednako je dobro i s brokulom.

Njoki od cvjetače
(9)
50min

Ukusni njoki od cvjetače se rade od cvjetova cvjetače umjesto pire krumpira. Kuhanu cvjetaču potrebno je dobro procijediti kako bi izgubila vodu i njoki ostanu mekani. Naša verzija njoka je poslužena uz umak marinaru, no vi koristite umak po želji.

Abšmalcane mahune
(8)
30min

Abšmalcane mahune ili mahune na maslacu s krušnim mrvicama mnogima su jedno od dražih jela iz djetinjstva. Naziv ovog jela korijene vuče iz njemačke riječi abschmalzen što znači zapržen s maslacem. Poslužite ih kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog uz jelo po izboru.

Zapečene mahune
(8)
40min

Od mahuna možete napraviti ukusno varivo, možete ih jesti sirove, dodati salatama, kuhati ili peći. Donosimo vam verziju mahuna zapečenih u umaku od vrhnja i posipanih sirom.

Pohani patlidžan
(8)
55min

Jednostavan je za pripremu, a možete ga poslužiti uz svoj omiljeni umak.

Zapečeni njoki s gljivama
(7)
30min

Gljive su namirnica kojoj ne treba puno da se pretvore u ukusno jelo – dodajte im njoke, luk i začine, ubacite u pećnicu i imat ćete savršen prilog ili bezmesno glavno jelo.

Punjeni šampinjoni
(7)
50min

Šampinjone smo punili smjesom crvene paprike, luka, krušnih mrvica i začina te zapekli u pećnici. Poslužite ih kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Kremasta palenta
(7)
15min

Palenta, pura ili žganci svima je dobro poznato jelo iz djetinjstva. U nastavku saznajte kako pripremiti savršeno kremastu palentu bez grudica. Ključni dio ovog recepta je dodavanje maslaca i sira u već kuhanu palentu.

Popečci od koprive i feta sira
(7)
35min

Kopriva sadrži znatnu količinu klorofila, mineralnih soli (kalcij, kalij, fosfor, željezo) i vitamina C, što je odličan razlog zašto bi koprivu trebalo uvrstiti u jelovnik. Mi vam donosimo recept za mekane i sočne popečke s dodatkom feta sira.

Bavarska krumpir salata
(6)
1h 5min

Krumpir salata na način kako je rade u njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

Index kuhinja

Vidjeli smo da jako volite kuglofe. Nakon hita s narančom evo još jednog

Vidjeli smo da jako volite kuglofe. Nakon hita s narančom evo još jednog

KUGLOFI od svježeg sira, naranče, kakaa ili limuna su taman za ovo doba godine, kad sezonskog voća nema na bacanje.
Ovaj kruh uspjet će svima: Ne mijesi se, a izgleda bolje od onog iz pekare

Ovaj kruh uspjet će svima: Ne mijesi se, a izgleda bolje od onog iz pekare

KRUH koji se ne mijesi nije ništa novo, ali vrijedi ga se sjetiti. Nije zahtjevan za pripremu, jedino što vam treba je strpljenje.
Nikad jednostavnije pizza-rolice: Gotove za čas i svima fine

Nikad jednostavnije pizza-rolice: Gotove za čas i svima fine

PIZZA-ROLICE od lisnatog tijesta punjene šunkom, sirom i pasiranom rajčicom brzo su gotove i super su za druženja navečer, ali i doručak ujutro.