Karamelizirani luk

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Karamelizirani luk by Shutterstock Shutterstock

Luk je prirodno sladak, a kako do karamelizacije dolazi kuhanjem jednostavnih šećera, polako pirjanje luka tijekom duljeg vremenskog razdoblja, rezultira karameliziranjem prirodnih šećera koji se u njemu nalaze. Odlično pristaje uz bilo koje meso, a može se koristiti i kao dodatak umacima, juhama, varivima, sendvičima i jednostavnim jelima s tjesteninom.

Sastojci

Broj porcija
6
2 žlicemaslinovog ulja
3velika luka, narezana na ploške
1 prstohvatsoli

Priprema

1Zagrijte ulje

Na laganoj vatri zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi.


2Pirjajte luk

U tavu dodajte luk s prstohvatom soli i lagano pirjajte 30-40 minuta ili dok skroz ne omekša i razvije zlatno smeđu boju.


Povremeno promiješajte kako se luk ne bi zalijepo ili zagorio. Ako se luk počne hvatati za dno tave, samo dodajte malo vode i dobro promiješajte.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.