Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja by Shutterstock Shutterstock

Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta odlučili smo se pripremiti ju na drugačiji način. Izgledom podsjeća na svima omiljene pržene krumpiriće, no ipak je riječ o zdravoj i ukusnoj grickalici.


Sastojci

Broj porcija
2

Pomfrit

160 ginstant palente (kukuruzne krupice)
470 mlvode
1 češanjčešnjaka
2 žlicesvježeg timijana, nasjeckanog
1 žlicasvježeg ružmarina, nasjeckanog
45 gnaribanog parmezana
sol, po ukusu
3 žlicemaslinovog ulja

Preljev

1 češanjčešnjaka
3 žlicemaslaca, rastopljenog
2 žlicesvježeg bosiljka, nasjeckanog
1 žlicasvježeg origana, nasjeckanog

Priprema

Pomfrit

1 Skuhajte palentu

U zdjelu srednje veličine ulijte vodu i pričekajte da zavrije. Umiješajte kukuruznu krupicu, usitnjeni češnjak, timijan, ružmarin, naribani parmezan i začinite sa soli.


Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta. 


2 Zamrznite

Lim dimenzija 20x20 cm obložite papirom za pečenje i na njega izlijte skuhanu palentu. Ravnomjerno ju rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta. 


3 Pecite

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Oprezno izvadite palentu na dasku za rezanje i narežite na tanke prutiće nalik pomfritu.


Narezanu palentu posložite na papir za pečenje i prelijte s maslinovim uljem te začinite sa soli po ukusu.


Pecite 15 minuta, izvadite iz pećnice, oprezno preokrenite prutiće pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi. 

Preljev

4 Pripremite preljev

Pomiješajte sastojke za preljev i prelijte preko pečene palente. Poslužite uz umak po želji.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.