Kimchi

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Kimchi by Shutterstock Shutterstock
Kimchi by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept za tradicionalni korejski kimchi koristi jednostavne sastojke i prikladan je za početnike. U Južnoj Koreji se ovakva vrsta kimchija naziva Mak-Kimchi ili jednostavni kimchi, a riječ mak ovdje zapravo znači "što god" ili "kako god želite".

Sastojci

Broj porcija
20

Sastojci

1,4 kgkineskog kupusa (jedna veća glavica)
150 gkrupne soli
100 gmladog luka, nasjeckanog
2svježe čili papričice, narezane (možete izostaviti)

Kimchi smjesa

0,5većeg luka, nasjeckanog
7 češnjevačešnjaka
1 žlicađumbira, oguljenog i sitno nasjeckanog
0,5veće jabuke, oguljene i nasjeckane na kockice
50 gčili pahuljica
1 žlicašećera
5 žlicaribljeg umaka
3 žlicebijele riže, kuhane
130 ml temeljca od wakame algi (može i samo voda)
Napomena: Temeljac od morskih algi napravite tako da zakuhate 500 ml vode pa komadić osušene morske alge 5 minuta prokuhate na laganoj vatri. Nakon 5 minuta, odbacite morsku algu i pustite da se temeljac ohladi.

Priprema

Soljenje kupusa

1Narežite kupus

Izrežite kupus na četvrtine uzduž stabljike, zatim ga isperite i pustite da ostane mokar. Četvrtine kupusa narežite na veće komade.


2Posolite kupus

U veliku zdjelu stavite mali sloj komadića kupusa i posipajte ga s 2-3 žlice krupne morske soli. Ponovite postupak nekoliko puta, stvarajući slojeve od komadića kupusa i soli. Ostavite kupus da tako stoji 1-2 sata, a tijekom tog vremena ga nekoliko puta malo promiješajte.


3Isperite kupus

Kupus isperite 3 puta u vodi, a zatim ocijedite u cjedilu, lagano ga pritiskajući kako biste uklonili višak vode.

Kimchi smjesa

1Pomiješajte sastojke u blenderu

Pomiješajte luk, češnjak, đumbir, riblji umak, kuhanu rižu (ili neki drugi izvor škroba) i jabuku u blenderu. Ulijte temeljac od morskih algi (ili vodu) i sve skupa usitnite dok ne dobijete glatku smjesu.


2Ulijte smjesu u zdjelu

Ulijte smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte čili pahuljice i dobro promiješajte. Kušajte i prilagodite začine prema vlastitom ukusu. pa pustite da odstoji 5 minuta.


3Dodajte kupus

Ocijeđeni kupus prebacite u zdjelu za miješanje u kojoj se nalazi kimchi smjesa. Dodajte mladi luk i svježe čili papričice (ako koristite).


Dobro izmiješajte tako da se kupus prekrije smjesom od začina.


4Pohranite u staklenku

Stavite kimchi u čistu hermetički zatvorenu staklenku(e) za pohranu hrane. Ostavite na sobnoj temperaturi 1 dan (ili čak 2 dana, ovisno o temperaturi).


5Prebacite u hladnjak

Kad vidite da se počeo pjeniti i da se pojavljuju mjehurići zraka, prebacite svoj kimchi u hladnjak i čuvajte ga 4-5 dana prije prvog posluživanja.


U hladnjaku može stajati oko 2 mjeseca.

Napomena

Nosite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od mrlja, ali i smrdljivog mirisa.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.