Izrežite kupus na četvrtine uzduž stabljike, zatim ga isperite i pustite da ostane mokar. Četvrtine kupusa narežite na veće komade.
U veliku zdjelu stavite mali sloj komadića kupusa i posipajte ga s 2-3 žlice krupne morske soli. Ponovite postupak nekoliko puta, stvarajući slojeve od komadića kupusa i soli. Ostavite kupus da tako stoji 1-2 sata, a tijekom tog vremena ga nekoliko puta malo promiješajte.
Kupus isperite 3 puta u vodi, a zatim ocijedite u cjedilu, lagano ga pritiskajući kako biste uklonili višak vode.
Pomiješajte luk, češnjak, đumbir, riblji umak, kuhanu rižu (ili neki drugi izvor škroba) i jabuku u blenderu. Ulijte temeljac od morskih algi (ili vodu) i sve skupa usitnite dok ne dobijete glatku smjesu.
Ulijte smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte čili pahuljice i dobro promiješajte. Kušajte i prilagodite začine prema vlastitom ukusu. pa pustite da odstoji 5 minuta.
Ocijeđeni kupus prebacite u zdjelu za miješanje u kojoj se nalazi kimchi smjesa. Dodajte mladi luk i svježe čili papričice (ako koristite).
Dobro izmiješajte tako da se kupus prekrije smjesom od začina.
Stavite kimchi u čistu hermetički zatvorenu staklenku(e) za pohranu hrane. Ostavite na sobnoj temperaturi 1 dan (ili čak 2 dana, ovisno o temperaturi).
Kad vidite da se počeo pjeniti i da se pojavljuju mjehurići zraka, prebacite svoj kimchi u hladnjak i čuvajte ga 4-5 dana prije prvog posluživanja.
U hladnjaku može stajati oko 2 mjeseca.