Pržena riža

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Pržena riža
Pržena riža, poznatija pod nazivom fried rice, jednostavno je jelo koje se može poslužiti kao prilog ili glavno jelo. Vrlo je bitno koristiti ostatak kuhane riže koja je suha i razdvojenih zrna kako bi se lakše pržila.

Sastojci

Broj porcija
6
3 žlicemaslaca
2jaja
2mrkve narezane na kockice
1 glavica luka narezanog na kockice
70 gsmrznutog graška
3 češnjaprotisnutog češnjaka
Sol po ukusu
Papar po ukusu
1 kgkuhane i ohlađene riže
4 komadamladog luka narezanog na kolutove
4 žlicesoja umaka
2 žliceumaka od kamenica (po želji)
½ žličicesezamovog ulja

Priprema

1Pecite

U tavi na srednje jakoj vatri rastopite ½ žlice maslaca. U zdjeli umutite jaja pjenjačom. Izlijte jaja u tavu i pecite ih povremeno miješajući oko 2 minute. Gotova jaja prebacite na tanjur. 


2Pirjajte

U istu tavu dodajte 1 žlicu maslaca i zagrijte na srednje jakoj vatri dok se maslac ne rastopi. Dodajte nasjeckanu mrkvu, luk, grašak i češnjak, začinite sa soli i paprom po ukusu i pirjajte oko 5 minuta ili dok mrkva i luk ne omekšaju. 


3Promiješajte

Pojačajte vatru, dodajte ostatak maslaca i miješajte dok se ne rastopi. Ubacite skuhanu i ohlađenu rižu, 3 komada nasjeckanog mladog luka, umak od soje i od kamenica, ako ga koristite, te sve sastojke dobro promiješajte. 


4Pržite

Pržite još otprilike 3 minute, uz povremeno miješanje. Umiješajte i jaja pa sklonite s vatre. 


5Prelijte uljem

Rižu i povrće prelijte uljem od sezama i još jednom sve dobro promiješajte. 


6Poslužite

Poslužite u manje zdjelice, po ukusu prelijte soja umakom, te pospite s još malo nasjeckanog mladog luka.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.