Patlidžan je povrće koje se popularno koristi u kuhinji. Blagog je i pomalo gorkog okusa koji postaje blaži kada se termički obradi. U kulinarstvu je popularan pohani patlidžan, pečen, punjen, kao i u jelima Ratatouile ili Parmigiana.
Špageti u zelenom umaku, u kojem dominiraju burrata sir i bosiljak, idealna su kombinacija za drugačiji ručak. Kremasti umak brzo se priprema, a cijelo jelo bit će gotovo za samo pola sata.
Jednostavan je za pripremu, a možete ga poslužiti uz svoj omiljeni umak.
Parmigiana od patlidžana klasično je talijansko jelo - ukusna kombinacija patlidžana, umaka od rajčice, kremaste ricotte i aromatičnog parmezana. Uživajte u bogatim slojevima slanih patlidžana i topljenog sira kao predjelo, glavno jelo ili prilog uz bilo koju vrstu mesa ili ribe.
Ovo je klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i rajčicom – u Turskoj je ovo jelo poznato pod nazivom Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite – papriku, tikvicu... Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena.
Tradicionalno jelo istočnog Mediterana, Grčke i Turske odavno se udomaćilo kod nas. Poslužite je kao toplo predjelo ili glavno jelo.
Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji je caponata, ukusno ljetno jelo od povrća. Svaki kuhar ima svoj omjer i omiljene sastojke za caponatu, ali baza je patlidžan, obično poslužuje na poprženom kruhu, ali paše i uz tjesteninu.
Ratatouille je francusko seosko jelo, podrijetlom iz Provanse koje obvezno trebate probati. Patlidžani, rajčice, tikve i tikvice u umaku - prefino.
Ključna stvar kod kupovine patlidžana je njegova svježina. Odaberite lagane, srednje velike primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica i pripremite ih u pećnici.
Baba ganoush jelo je s Bliskog istoka koje se uglavnom povezuje s Libanonom, a sastoji se od pečenih patlidžana, češnjaka, maslinovog ulja, soka od limuna i tahinija. Gotov namaz poslužite uz pita kruh, lepinju ili tortilju. Možete ga iskoristiti i kao namaz u sendvičima ili burgerima.
Malo za promjenu da ne radim pohane, u pećnici ili na grillu odlučila sam ih zamaskirati u ćuftice. Najbolja ideja. Uz to sam poslužila marinara umak (umak od rajčice) i špagete. Vi slobodno možete izbacit pastu i zamjenit ju pireom. Ako ste veliki mesoljubitelji onda ove ćufte mogu biti priog iako su meni savršene kao glavno jelo.
Patlidžan je meni jedan od omiljenog povrća. Volim ga u svim kombinacijama a ovo je jedna koja se brzo sprema i koja će vam dati zanimljivu promjenu pripreme ove namirnice.