Patlidžan

Patlidžan je povrće koje se popularno koristi u kuhinji. Blagog je i pomalo gorkog okusa koji postaje blaži kada se termički obradi. U kulinarstvu je popularan pohani patlidžan, pečen, punjen, kao i u jelima Ratatouile ili Parmigiana.

Patlidžan
Recepti
Špageti u zelenom umaku
(12)
30min

Špageti u zelenom umaku, u kojem dominiraju burrata sir i bosiljak, idealna su kombinacija za drugačiji ručak. Kremasti umak brzo se priprema, a cijelo jelo bit će gotovo za samo pola sata.

Pohani patlidžan
(9)
55min

Jednostavan je za pripremu, a možete ga poslužiti uz svoj omiljeni umak.

Parmigiana
(8)
1h 45min

Parmigiana od patlidžana klasično je talijansko jelo - ukusna kombinacija patlidžana, umaka od rajčice, kremaste ricotte i aromatičnog parmezana. Uživajte u bogatim slojevima slanih patlidžana i topljenog sira kao predjelo, glavno jelo ili prilog uz bilo koju vrstu mesa ili ribe.

Patlidžani punjeni mljevenim mesom
(14)
1h

Ovo je klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i rajčicom – u Turskoj je ovo jelo poznato pod nazivom Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite – papriku, tikvicu... Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena.

Ajvar
(23)
6h

Za dobar ajvar trebate dobar recept, kvalitetne namirnice i vrijeme. Za ovo prvo pobrinuli smo se mi, a vama ostaje da nabavite domaće namirnice i zasučete rukave.

Musaka od plavih patlidžana
(8)
1h

Tradicionalno jelo istočnog Mediterana, Grčke i Turske odavno se udomaćilo kod nas. Poslužite je kao toplo predjelo ili glavno jelo.

Caponata
(7)
1h 30min

Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji je caponata, ukusno ljetno jelo od povrća. Svaki kuhar ima svoj omjer i omiljene sastojke za caponatu, ali baza je patlidžan, obično poslužuje na poprženom kruhu, ali paše i uz tjesteninu.

Ratatouille
(11)
1h 20min

Ratatouille je francusko seosko jelo, podrijetlom iz Provanse koje obvezno trebate probati. Patlidžani, rajčice, tikve i tikvice u umaku - prefino.

Pečeni patlidžani preliveni tahinijem
(10)
40min

Ključna stvar kod kupovine patlidžana je njegova svježina. Odaberite lagane, srednje velike primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica i pripremite ih u pećnici.

Baba ganoush
(6)
1h 10min

Baba ganoush jelo je s Bliskog istoka koje se uglavnom povezuje s Libanonom, a sastoji se od pečenih patlidžana, češnjaka, maslinovog ulja, soka od limuna i tahinija. Gotov namaz poslužite uz pita kruh, lepinju ili tortilju. Možete ga iskoristiti i kao namaz u sendvičima ili burgerima.

Ajvar Marija Čepeka
(13)
8h

Hvaljeni recept za domaći ajvar chefa Marija Čepeka.

Ćufte od patlidžana
(13)
1h 45min

Malo za promjenu da ne radim pohane, u pećnici ili na grillu odlučila sam ih zamaskirati u ćuftice. Najbolja ideja. Uz to sam poslužila marinara umak (umak od rajčice) i špagete. Vi slobodno možete izbacit pastu i zamjenit ju pireom. Ako ste veliki mesoljubitelji onda ove ćufte mogu biti priog iako su meni savršene kao glavno jelo.

Vegetarijanski složenac od patlidžana
35min

Patlidžan je meni jedan od omiljenog povrća. Volim ga u svim kombinacijama a ovo je jedna koja se brzo sprema i koja će vam dati zanimljivu promjenu pripreme ove namirnice.

Index kuhinja

Jeste li čuli za turski "ludi med", zbog kojeg možete završiti u bolnici?

Jeste li čuli za turski "ludi med", zbog kojeg možete završiti u bolnici?

DELI BAL ili "ludi med" proizvodi se na samo dva mjesta na svijetu, u crnomorskoj regiji u Turskoj te nepalskoj regiji Hindukuš. Mnogi ne preporučuju njegovu konzumaciju jer nije bezopasan.
U petak kreće blagdansko izdanje PLACe marketa na Dolcu, imamo detalje

U petak kreće blagdansko izdanje PLACe marketa na Dolcu, imamo detalje

PLACe market, poznati street food događaj u Hrvatskoj, vraća se u svom blagdanskom izdanju koje će se održati dva petka zaredom, 6. i 13. prosinca, na zagrebačkom Dolcu. Od 18 sati pa sve do ponoći posjetitelji će moći uživati u vrhunskim specijalitetima, glazbi i atmosferi, a osim stalnih sudionika predstavit će se i drugi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom Dubravkin put.
Obje slastice su iz Italije, no znate li po čemu se razlikuju pandoro i panettone?

Obje slastice su iz Italije, no znate li po čemu se razlikuju pandoro i panettone?

KADA STIGNU blagdani, Talijani se dijele na dva tima - tim panettone i tim pandoro. Iako je panettone mnogo popularniji i izvan Italije (pa tako i kod nas), mnogi Talijani se kunu u to da je pandoro bolji (a pogotovo kada se jede s kremom od mascarponea). A evo i koja je razlika između ova dva slatka kruha.