Ćufte od patlidžana

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Ćufte od patlidžana
Malo za promjenu da ne radim pohane, u pećnici ili na grillu odlučila sam ih zamaskirati u ćuftice. Najbolja ideja. Uz to sam poslužila marinara umak (umak od rajčice) i špagete. Vi slobodno možete izbacit pastu i zamjenit ju pireom. Ako ste veliki mesoljubitelji onda ove ćufte mogu biti priog iako su meni savršene kao glavno jelo.

Sastojci

Broj porcija
6

Ćufte

2 žlicemaslinovog ulja
1manji luk
1 češanj češnjaka
2jaja
60 gsira (gouda, edamer)
100 gkrušnih mrvica
Šaka nasjeckanog peršina
Sol, papar, bosiljak, origano

Marinara umak

Maslinovo ulje
2 češnja češnjaka
300 gcherry rajčica
500 mlpasirane rajčice
1srednja mrkva
Origano, sol, papar

Priprema

Operite patlidžane i narežite ih na kockice. Posolite i ostavite 20 min da puste gorčinu. U međuvremenu nasjeckajte češnjak i luk.
Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak, dodajte patlidžan i vodu, te poklopite. Dinstajte oko 20-25 min uz dolijevanje vode po potrebi. Kad omekšao ugasite vatru iprohladite ga oko 10 minuta. 
Ugrijte pećnicu na 180°C.Prohlađeni patlidžan usitnite štanim mikserom, dodajte jaja, naribani sir, krušne mrvice i začine. 
Oblikujte kuglice, poslažite ih na pleh na pek papir i pecite 20 minuta.
Nakon što su pečene ubacite u marinara umak ili ih maknite s papira na tanjur i poslužite s nekim drugim umakom.
Za marinara umak: nasjeckajte dvije kozice češnjaka, te rajčice. Na žlici maslinovog ulja popržite češnjak oko 30 sek, te dodajte rajčicu. Naribajte mrkvu, ubacite među rajčicu i postepeno podlijte sa passatom od rajčice. Dinstajte oko 30-40 minuta uz povremeno dolijevanje vode i passate. Na kraju usitnite štapnim mikserom, dodajte sol, papar, na vrh noža kajenskog papra, bosiljak ili origana (ja preferiram origano jer imam domaći i senzacionalan je).
Posluživanje
Okruglice možete jesti i s nekim drugim umakom, npr jogurt, tzatziki. honey mustard, barbecue umakom, pa čak i majonezom, ali meni su najbolje s marinara umakom.