Oljuštite crveni luk i narežite ga na tanke kolutove. Stavite narezani luk u čistu staklenku.
Ako želite, u staklenku s lukom možete dodati češnjak, sušene čili papričice, lovor ili grančicu nekog drugog začinskog bilja.
U loncu na srednje jakoj vatri zakuhajte ocat, vodu, šećer, sol, zrna papra i klinčiće (ako koristite). Kuhajte mješavinu dok se šećer i sol potpuno ne otope, oko 5 minuta.
Vruću octenu otopinu prelijte preko luka u staklenki, tako da je luk potpuno prekriven.
Ostavite luk da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Zatim pokrijte i stavite u hladnjak. Za optimalan okus, ostavite da se marinira barem preko noći.
Ukiseljeni luk je ukusan dodatak salatama, sendvičima i brojnim jelima, a možete ga koristiti i kao dekoraciju.
Može se čuvati u hladnjaku do 4 tjedna.