Brzo ukiseljeni luk

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
9h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Brzo ukiseljeni luk by Pexels Pexels

Ukiseljeni luk je ukusan dodatak salatama, sendvičima i brojnim jelima, a možete ga koristiti i kao dekoraciju. Proces kiseljenja je jednostavan i zahtijeva samo nekoliko osnovnih koraka, a rezultat je ukusan dodatak koji će obogatiti bilo koji obrok.

Sastojci

Broj porcija
6
2 glavicecrvenog luka
200 mlalkoholnog octa
250 mlvode
½ žličicesoli
2 žlicešećera
½ žličicecrnog papra u zrnu
1 češanjčešnjaka, po želji
4klinčića, po želji
sušena čili papričica, po želji
2 lista lovora, po želji

Priprema

1Pripremite Luk

Oljuštite crveni luk i narežite ga na tanke kolutove. Stavite narezani luk u čistu staklenku.


Ako želite, u staklenku s lukom možete dodati češnjak, sušene čili papričice, lovor ili grančicu nekog drugog začinskog bilja.


2Kuhajte ocat

U loncu na srednje jakoj vatri zakuhajte ocat, vodu, šećer, sol, zrna papra i klinčiće (ako koristite). Kuhajte mješavinu dok se šećer i sol potpuno ne otope, oko 5 minuta.


Vruću octenu otopinu prelijte preko luka u staklenki, tako da je luk potpuno prekriven.


3Ohladite

Ostavite luk da se ohladi na sobnoj temperaturi.


Zatim pokrijte i stavite u hladnjak. Za optimalan okus, ostavite da se marinira barem preko noći.


4Poslužite

Ukiseljeni luk je ukusan dodatak salatama, sendvičima i brojnim jelima, a možete ga koristiti i kao dekoraciju.


Može se čuvati u hladnjaku do 4 tjedna.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.