Cvjetaču ubacite u veliki lonac i ulijte vodu. Pazite da je u potpunosti pod vodom. Ostavite da zakuha.
Vatru skroz smanjite, lonac poklopite i krčkajte nekih 20-ak minuta dok cvjetača u potpunosti ne omekša. Procijedite i ostavite sa strane da se ohladi.
Kada se cvjetača ohladila, procijedite je u turama kroz krpu ili gazu stiskajući kako bi ispustila svu vodu. Ako ostane previše vode, tijesto će vam ispasti ljepljivo.
U zdjelu s cvjetačom dodajte brašno i sol pa dobro izmiješajte vilicom. Rukama umijesite tijesto.
Radnu površinu pobrašnite pa tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Jedan po jedan oblikujte u valjčiće duhačke otprilike 25 cm. Svaki valjčić podijelite na 12-15 jednakih dijelova (njoke). Trebali biste dobiti otprilike 100-¸120njoka. Ako tijesto u bilo kojem trenutku postane ljepljivo, malo si pobrašnite ruke.
Veliku tavu premažite maslinovim uljem te zagrijte na srednje jakoj vatri. Polovicu njoka ubacite u tavu, pazeći da ju ne pretrpate. Ako se slučajno spajaju, razdvojite ih špatulom.
Njoke pržite 2 minute, zatim ih oprezno okrenite na drugu stranu pazeći da ih ne zgnječite. Posolite ih i nastavite kuhati 2 do 4 minute. Ostavite sa strane i ponovite postupak s preostalim njokima.
Prvu turu njoka vratite u tavu i sve zalijte marinarom, promiješajte i poslužite s ribanim sirom po želji.
(po porciji)