Cvjetača

Cvjetača se može koristiti kao odličan prilog, ali i zamjena za meso te kao dodatak varivima.

Cvjetača
Recepti
Složenac od pržene cvjetače s parmezanom i umakom od rajčica
(10)
1h 5min

Zamislite ovo jelo kao zimsku inačicu patlidžana s parmezanom i rajčicama. Ovo jelo je gotovo nemoguće prestati jesti, a ako baš niste neki ljubitelj cvjetače, jednako je dobro i s brokulom.

Ajngemahtec s noklicama
(14)
1h 30min

Ova poznata juha koja liječi prehladu, gripu ili mamurluk dolazi iz Austrije. Sastoji se od piletine za juhu, povrće i mekanih griz noklica. Kuhajte je minimalno sat vremena kako bi dobili bogatu, finu i hranjivu juhu.

Sušena svinjska koljenica s kiselim kupusom
(7)
50min

Sušena svinjska koljenica ili buncek jelo je koje se priprema u našim krajevima čim zahladi, najčešće se poslužuje s kiselim kupusom i kuhanim ili pire krumpirom, no u ovom slučaju krumpir smo zamijenili s povrćem.

Steak od cvjetače s umakom od crvene paprike
(8)
45min

Poznati smo kao narod koji meso mora imati u svakom obroku. Svi smo se primjerice našli u situaciji kada dobijemo povrtno varivo da uzaludno probiremo po njemu ne bi li našli mali grumen zlata, doduše u obliku mesa. I ovaj recept je sličan, ali će namirnicu na koju smo navikli fa dok žvačemo podsjeća na stiropor bez okusa i mirisa, zapravo postane zvijezda jela.

Turšija
(8)
30min

Za pripremu turšije možete koristiti nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprike, zelena rajčica i krastavci, a vrlo često se u staklenkama može pronaći cvjetača i luk, pa čak i mrkva.

Pire od cvjetače s parmezanom
(11)
30min

Idealan prilog mesnim, ali i povrtnim jelima. Odlična je zamjena klasičnom pireu od krumpira, brže je gotov, a mnogo zdraviji i manje kaloričan.

Njoki od cvjetače
(10)
50min

Ukusni njoki od cvjetače se rade od cvjetova cvjetače umjesto pire krumpira. Kuhanu cvjetaču potrebno je dobro procijediti kako bi izgubila vodu i njoki ostanu mekani. Naša verzija njoka je poslužena uz umak marinaru, no vi koristite umak po želji.

Zapečena cvjetača
(11)
45min

Iako je nekima mrska, cvjetača je iznimno svestrano povrće. Može se pretvoriti u rižu ili pak tijesto za pizzu, ali i postati prava kalorična bomba iz pećnice. Ovo jelo može biti prilog, ali i samostalno jelo. Poslužite ga uz šarenu salatu.

Topli sendviči s cvjetačom
(15)
1h 10min

Za ovaj ukusan sendvič s cvjetačom prvo ispecite začinjenu cvjetaču, složite sendviče te ih zapecite par minuta. Možete dodati nadjev po želji.

Popečci s ciklom i kvinojom
(8)
45min

Popečci žarke boje i odličnog okusa.

Puretina u umaku od naranče i ružmarina s kuhanim povrćem
(8)
1h 10min

Impresionirajte obitelj i prijatelje jednostavnim receptom s lako dostupnim namirnicama. Puretinu ispecite na tavi, skuhajte povrće i pripremite aromatičan umak od naranče i ružmarina.

Pohana cvjetača
(5)
45min

Ovaj ukusni prilog možete poslužiti uz omiljeno mesno jelo i umak, a priprema je zapravo klasično pohanje.

Nedjeljni ručak
(7)
3h

Stela Erdeg je u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila kako sprema ovaj preukusni nedjeljni ručak, koji se sastoji od juhe od povrća, punjenih šnicli, umaka od gljiva i pire krumpira.Još puno ideja pronađite u našoj grupi!

Slatko kiseli ručak
(7)
1h

Ovaj recept. Apsolutni hit. Jedan od mojih top 5. Ne bih ga ni kuhali da nisam naletila na teglicu gotove varijante. Pa si misliš, ako je teglica tako fina, ja to mogu još bolje spremiti. I bi tako. Ako si ljubitelj slatko kisele kombinacije, ovaj recept moraš probati. Uz ovo mi jelo riža najbolje odgovara , pa sam i njen proces kuhanja opisala. Kao da je nauka, al nek se nađe, a evo i zašto. Kad sam bila mala mrzila sam jesti rižu. Tu ljepljivu masu. Skuhanu u vodi i procijeđenu. Tada sam mislila da to tako mora biti. Na taj način je rižu kuhala moja majka, inače vrhunska kuharica, ali riža joj nije bila jača strana. Uglavnom, ja odrasla i našla muža koji mi je pokazao kako se ta namirnica zapravo kuha. I eto, riža postala neizostavna namirnica u mojoj kuhinji. Sretno s kuhanjem.

Curry od cvjetače, krumpira i graška
45min

Ovaj jednostavni povrtni curry možete poslužiti kao izdašan prilog ili, uz dodatak riže, kao glavno jelo bez mesa.

File pilećeg zabatka u umaku od meda i limuna
PROMO
40min

Još jedan ukusni i brzi recept. Međimursko pile u umaku od meda i limuna by Vedrana Orlović (@kefirolicious). Fileti zabatka savršeni su za ovaj recept, budući da je tamno meso mekše i puno okusa. Limun i đumbir slatkoći meda daju svježu i oštru notu.

Index kuhinja

Omiljeno brzo jelo slavne talijanske glumice gotovo je u samo 20 minuta, imamo recept

Omiljeno brzo jelo slavne talijanske glumice gotovo je u samo 20 minuta, imamo recept

SLAVNA talijanska glumica Sophia Loren 1988. godine objavila je kuharicu u kojoj se nalazi i njezin recept za jedno od najukusnijih talijanskih jela - pastu alla puttanesca.
Amerikanci ih rade još od 1950-ih, a danas su glavno jelo na kućnim zabavama

Amerikanci ih rade još od 1950-ih, a danas su glavno jelo na kućnim zabavama

USKRS je prošao, no ako i dalje tražite jednostavan, efektan i ukusan zalogaj s jajima u glavnoj ulozi, "deviled eggs" su odličan izbor.
Mirisna peciva s češnjakom koja će uljepšati i najtmurniji dan, imamo hit recepte

Mirisna peciva s češnjakom koja će uljepšati i najtmurniji dan, imamo hit recepte

KIŠNI vikend savršen je izgovor da upalimo pećnicu i dom ispunimo mirisima toplih, svježe pečenih peciva. Ako ste, osim peciva, ljubitelj i češnjaka, na pravom ste mjestu. Donosimo vam pet neodoljivih recepata za slasna i aromatična peciva s češnjakom koja će zasigurno postati hit svakog kućnog druženja - ili pak vaš osobni comfort food za uživanje uz dobru knjigu ili film.