Cvjetača

Cvjetača se može koristiti kao odličan prilog, ali i zamjena za meso te kao dodatak varivima.

Cvjetača
Recepti
Njoki od cvjetače
(9)
50min

Ukusni njoki od cvjetače se rade od cvjetova cvjetače umjesto pire krumpira. Kuhanu cvjetaču potrebno je dobro procijediti kako bi izgubila vodu i njoki ostanu mekani. Naša verzija njoka je poslužena uz umak marinaru, no vi koristite umak po želji.

Složenac od pržene cvjetače s parmezanom i umakom od rajčica
(10)
1h 5min

Zamislite ovo jelo kao zimsku inačicu patlidžana s parmezanom i rajčicama. Ovo jelo je gotovo nemoguće prestati jesti, a ako baš niste neki ljubitelj cvjetače, jednako je dobro i s brokulom.

Ajngemahtec s noklicama
(14)
1h 30min

Ova poznata juha koja liječi prehladu, gripu ili mamurluk dolazi iz Austrije. Sastoji se od piletine za juhu, povrće i mekanih griz noklica. Kuhajte je minimalno sat vremena kako bi dobili bogatu, finu i hranjivu juhu.

Sušena svinjska koljenica s kiselim kupusom
(7)
50min

Sušena svinjska koljenica ili buncek jelo je koje se priprema u našim krajevima čim zahladi, najčešće se poslužuje s kiselim kupusom i kuhanim ili pire krumpirom, no u ovom slučaju krumpir smo zamijenili s povrćem.

Turšija
(8)
30min

Za pripremu turšije možete koristiti nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprike, zelena rajčica i krastavci, a vrlo često se u staklenkama može pronaći cvjetača i luk, pa čak i mrkva.

Steak od cvjetače s umakom od crvene paprike
(8)
45min

Poznati smo kao narod koji meso mora imati u svakom obroku. Svi smo se primjerice našli u situaciji kada dobijemo povrtno varivo da uzaludno probiremo po njemu ne bi li našli mali grumen zlata, doduše u obliku mesa. I ovaj recept je sličan, ali će namirnicu na koju smo navikli fa dok žvačemo podsjeća na stiropor bez okusa i mirisa, zapravo postane zvijezda jela.

Pire od cvjetače s parmezanom
(11)
30min

Idealan prilog mesnim, ali i povrtnim jelima. Odlična je zamjena klasičnom pireu od krumpira, brže je gotov, a mnogo zdraviji i manje kaloričan.

Zapečena cvjetača
(10)
45min

Iako je nekima mrska, cvjetača je iznimno svestrano povrće. Može se pretvoriti u rižu ili pak tijesto za pizzu, ali i postati prava kalorična bomba iz pećnice. Ovo jelo može biti prilog, ali i samostalno jelo. Poslužite ga uz šarenu salatu.

Topli sendviči s cvjetačom
(15)
1h 10min

Za ovaj ukusan sendvič s cvjetačom prvo ispecite začinjenu cvjetaču, složite sendviče te ih zapecite par minuta. Možete dodati nadjev po želji.

Puretina u umaku od naranče i ružmarina s kuhanim povrćem
(8)
1h 10min

Impresionirajte obitelj i prijatelje jednostavnim receptom s lako dostupnim namirnicama. Puretinu ispecite na tavi, skuhajte povrće i pripremite aromatičan umak od naranče i ružmarina.

Popečci s ciklom i kvinojom
(8)
45min

Popečci žarke boje i odličnog okusa.

Pohana cvjetača
(5)
45min

Ovaj ukusni prilog možete poslužiti uz omiljeno mesno jelo i umak, a priprema je zapravo klasično pohanje.

Nedjeljni ručak
(7)
3h

Stela Erdeg je u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila kako sprema ovaj preukusni nedjeljni ručak, koji se sastoji od juhe od povrća, punjenih šnicli, umaka od gljiva i pire krumpira.Još puno ideja pronađite u našoj grupi!

Slatko kiseli ručak
(7)
1h

Ovaj recept. Apsolutni hit. Jedan od mojih top 5. Ne bih ga ni kuhali da nisam naletila na teglicu gotove varijante. Pa si misliš, ako je teglica tako fina, ja to mogu još bolje spremiti. I bi tako. Ako si ljubitelj slatko kisele kombinacije, ovaj recept moraš probati. Uz ovo mi jelo riža najbolje odgovara , pa sam i njen proces kuhanja opisala. Kao da je nauka, al nek se nađe, a evo i zašto. Kad sam bila mala mrzila sam jesti rižu. Tu ljepljivu masu. Skuhanu u vodi i procijeđenu. Tada sam mislila da to tako mora biti. Na taj način je rižu kuhala moja majka, inače vrhunska kuharica, ali riža joj nije bila jača strana. Uglavnom, ja odrasla i našla muža koji mi je pokazao kako se ta namirnica zapravo kuha. I eto, riža postala neizostavna namirnica u mojoj kuhinji. Sretno s kuhanjem.

Curry od cvjetače, krumpira i graška
45min

Ovaj jednostavni povrtni curry možete poslužiti kao izdašan prilog ili, uz dodatak riže, kao glavno jelo bez mesa.

Popečci od cvjetače
30min

Ako niste ljubitelj cvjetače, nakon ovih ukusnih popečaka promijenit ćete mišljenje - toliko su ukusni. Servirajte ih uz umak po želji i uživajte.

Index kuhinja

Keksi koji ne debljaju: Kombinacija voća i tamne čokolade, a gotovi su za čas

Keksi koji ne debljaju: Kombinacija voća i tamne čokolade, a gotovi su za čas

U OBILJU kolača ponekad nam je potreban predah, pa rado pripremamo kombinaciju keksa od zobenih pahuljica, čokolade i voća. Koristi se nekoliko kvalitetnih sastojaka koji kekse čine mekim i sočnim, a ovo nam je jedan od najboljih recepata.
Kolač s bijelom čokoladom, malinama i pistacijom izgleda kao nacrtan, tu je i recept

Kolač s bijelom čokoladom, malinama i pistacijom izgleda kao nacrtan, tu je i recept

KOMBINACIJA bijele čokolade, malina i pistacija zvuči sjajno, pa zašto ne napraviti kolač koji je spoj ovih mnogima omiljenih sastojaka? Ovaj smo recept pronašli kod naše čitateljice Suzane Kišiček, a u pitanju je kolač od gotovih rozen kora, s bijelom čokoladom, malinama i pistacijom.
Jelo koje se na hladnije dane radi već stoljećima, jednostavno je i zasitno

Jelo koje se na hladnije dane radi već stoljećima, jednostavno je i zasitno

KRUMPIR je jedna od najčešćih namirnica u domaćinstvima. Osim što se koristi kao omiljen prilog, ponekad ga pripremamo i kao glavno jelo. Posebno volimo ovaj lički specijalitet nastao kao siromašno, ali zasitno jelo.