Cvjetača se može koristiti kao odličan prilog, ali i zamjena za meso te kao dodatak varivima.
Ukusni njoki od cvjetače se rade od cvjetova cvjetače umjesto pire krumpira. Kuhanu cvjetaču potrebno je dobro procijediti kako bi izgubila vodu i njoki ostanu mekani. Naša verzija njoka je poslužena uz umak marinaru, no vi koristite umak po želji.
Zamislite ovo jelo kao zimsku inačicu patlidžana s parmezanom i rajčicama. Ovo jelo je gotovo nemoguće prestati jesti, a ako baš niste neki ljubitelj cvjetače, jednako je dobro i s brokulom.
Ova poznata juha koja liječi prehladu, gripu ili mamurluk dolazi iz Austrije. Sastoji se od piletine za juhu, povrće i mekanih griz noklica. Kuhajte je minimalno sat vremena kako bi dobili bogatu, finu i hranjivu juhu.
Sušena svinjska koljenica ili buncek jelo je koje se priprema u našim krajevima čim zahladi, najčešće se poslužuje s kiselim kupusom i kuhanim ili pire krumpirom, no u ovom slučaju krumpir smo zamijenili s povrćem.
Poznati smo kao narod koji meso mora imati u svakom obroku. Svi smo se primjerice našli u situaciji kada dobijemo povrtno varivo da uzaludno probiremo po njemu ne bi li našli mali grumen zlata, doduše u obliku mesa. I ovaj recept je sličan, ali će namirnicu na koju smo navikli fa dok žvačemo podsjeća na stiropor bez okusa i mirisa, zapravo postane zvijezda jela.
Idealan prilog mesnim, ali i povrtnim jelima. Odlična je zamjena klasičnom pireu od krumpira, brže je gotov, a mnogo zdraviji i manje kaloričan.
Iako je nekima mrska, cvjetača je iznimno svestrano povrće. Može se pretvoriti u rižu ili pak tijesto za pizzu, ali i postati prava kalorična bomba iz pećnice. Ovo jelo može biti prilog, ali i samostalno jelo. Poslužite ga uz šarenu salatu.
Za ovaj ukusan sendvič s cvjetačom prvo ispecite začinjenu cvjetaču, složite sendviče te ih zapecite par minuta. Možete dodati nadjev po želji.
Impresionirajte obitelj i prijatelje jednostavnim receptom s lako dostupnim namirnicama. Puretinu ispecite na tavi, skuhajte povrće i pripremite aromatičan umak od naranče i ružmarina.
Ovaj ukusni prilog možete poslužiti uz omiljeno mesno jelo i umak, a priprema je zapravo klasično pohanje.
Stela Erdeg je u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila kako sprema ovaj preukusni nedjeljni ručak, koji se sastoji od juhe od povrća, punjenih šnicli, umaka od gljiva i pire krumpira.Još puno ideja pronađite u našoj grupi!
Ovaj recept. Apsolutni hit. Jedan od mojih top 5. Ne bih ga ni kuhali da nisam naletila na teglicu gotove varijante. Pa si misliš, ako je teglica tako fina, ja to mogu još bolje spremiti. I bi tako. Ako si ljubitelj slatko kisele kombinacije, ovaj recept moraš probati. Uz ovo mi jelo riža najbolje odgovara , pa sam i njen proces kuhanja opisala. Kao da je nauka, al nek se nađe, a evo i zašto. Kad sam bila mala mrzila sam jesti rižu. Tu ljepljivu masu. Skuhanu u vodi i procijeđenu. Tada sam mislila da to tako mora biti. Na taj način je rižu kuhala moja majka, inače vrhunska kuharica, ali riža joj nije bila jača strana. Uglavnom, ja odrasla i našla muža koji mi je pokazao kako se ta namirnica zapravo kuha. I eto, riža postala neizostavna namirnica u mojoj kuhinji. Sretno s kuhanjem.
Zahtjevnije za pripremu, ali jako ukusno jelo.
Ovaj jednostavni povrtni curry možete poslužiti kao izdašan prilog ili, uz dodatak riže, kao glavno jelo bez mesa.
Patlidžan je meni jedan od omiljenog povrća. Volim ga u svim kombinacijama a ovo je jedna koja se brzo sprema i koja će vam dati zanimljivu promjenu pripreme ove namirnice.