Krumpir i mrkvu ogulite i narežite na manje komade. U lonac stavite malo masnoće (masti ili ulja), zagrijte pa dodajte mrkvu i krumpir. Lagano dinstajte pa podlijte s malo vode.
Dodajte povrtnu kocku za temeljac. Kada se kocka otopi, dodajte još vode i povrće po želji: grašak, cvjetaču, prokulice, itd.
Ako je potrebno, a ovisno o količini povrća i gustoći juhe koju želite postići, dodajte još malo vode i začine po želji. Kuhajte dok povrće ne omekša.
Pred kraj kuhanja po želji umiješajte žlicu kiselog vrhnja.
Meso narezano na šnicle dobro istucite batom, začinite solju pa punite suhim vratom i sirom.
Zarolajte i pričvrstite čačkalicom. Pripremite tri tanjura: u jedan stavite brašno, u drugi mrvice, a u trećem razmutite jaje.
Svaku rolicu prvo uvaljajte u brašno, uronite u razmućeno jaje i na kraju uvaljajte u mrvice.
U dubljoj tavi zagrijte ulje. Pržite šnicle na srednjoj vatri sa svih strana dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Višak masnoće ocijedite na kuhinjskom papiru.
Crveni luk narežite na sitne kockice. Češnjak protisnite ili sitno narežite. Gljive narežite na tanke ploške.
U dubljoj tavi zagrijte malo ulja pa dodajte luk. Dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte papar i origano pa podlijte s oko 300 ml vode i dodajte češnjak.
Pustite da se kuha oko 15 minuta pa dodajte gljive. Ako treba, dodajte još vode (treba taman pokriti gljive) pa kuhajte oko 30 minuta.
Pred kraj kuhanja dodajte mljevenu slatku papriku i vrhnje za kuhanje.
Krumpir ogulite i izrežite na manje komade. U srednjem loncu zagrijte do vrenja vodu, posolite i ubacite krumpit.
Kuhajte oko 20 minuta, odnosno dok ne omekša. Skuhani krumpir ocijedite pa zgnječite gnječilicom.
Dodajte vruće mlijeko i omekšali maslac. Sve sastojke spojite gnječilicom ili mikserom. Po potrebi dodajte još mlijeka, a po želji začinite dodatno solju i/ili muškatnim oraščićem.