Istarska jota

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 50min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Istarska jota by Shutterstock Shutterstock

Ovo jelo iznimno je popularno u Istri i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i u dijelovima Slovenije i sjeveroistočne Italije. Glavni sastojci ovog jela su grah, kiseli kupus ili repa, suho meso, luk i češnjak. Ovo jelo smatralo se jelom siromaha te se najčešće pripremalo u zimskom dijelu godine, neki ga nazivaju još i zimskom maneštrom. 


Sastojci

Broj porcija
4
200 gšarenog graha
500 gkiselog kupusa
300 gkrumpira
400 gsušenih rebra ili drugog suhog mesa
100 gpancete, nasjeckane
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica koncentrata rajčice
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
3lovorova lista

Priprema

1 Namočite grah

Grah namočite preko noći te da drugi dan procijedite. Stavite ga u hladnu vodu i kratko prokuhajte, ocijedite i ponovno stavite kuhati. 


2 Stavite kuhati rebra

Kiseli kupus operite i dodajte u posebnu zdjelu s rebrima i stavite kuhati. Nasjeckanu pancetu s lovorovim listom i češnjakom te koncentratom rajčice, soli i paprom dodajte grahu. 


3 Pripremite krumpir

Ogulite, operite i narežite krumpir na kockice te ga skuhajte. Kuhani krumpir zatim dodajte u grah. 


4 Sjedinite sastojke

Kada su svinjska rebra kuhana odvojite ih od kostiju i narežite, a kiseli kupus ocijedite. Meso i kupus dodajte u grah i sve dobro promiješajte. Po potrebi dodajte vode u kojoj se kuhao kupus s mesom i pustite da kratko krčka. Probajte, i po želji, začinite s još malo soli i papra. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.