Zagorska juha s vrganjima

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Zagorska juha s vrganjima  by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalna hrvatska juha dolazi iz srca Zagorja. Priprema se s vrganjima, krumpirom, mrkvom i kiselim vrhnjem.

Sastojci

Broj porcija
4
350 gsvježih vrganja
250 gkrumpira
120 gmrkve
150 gcrvenog luka
20 gmasti
100 gsušene slanine
½ žličicemljevenog papra
1 žličicasoli ili po okusu
1 žlicalista sušenog celera
2 listalovora
1 žlicalista peršina
1 žličicasušenog estragona
1 lpovrtnog temeljca
200 mlkiselog vrhnja

Priprema

1 Nasjeckajte sastojke

Nasjeckajte slaninu na sitne kockice. Narežite vrganje na listiće. Luk sitni nasjeckajte, a krumpir i mrkvu nasjeckajte na kockice 2×2 cm.


2 Pržite slaninu i luk

U lonac s debljim dnom dodajte mast i slaninu te pržite na laganoj vatri dok slanina ne postane svijetlo smeđa. Dodajte luk i nastavite pržiti oko 5 minuta.


3 Kuhajte

Dodajte mrkvu i vrganje te nastavite pirjati oko 10 minuta. Posolite, poparite i dodajte listove lovora, celera, peršina i estragon te podlijte temeljcem. Kuhajte 15 minuta.


4 Dodajte krumpir

Ubacite nasjeckani krumpir i nastavite kuhati još 15 minuta. Ulijte vrhnje, dobro promiješajte i nastavite kuhati još 10 minuta.


5 Poslužite 

Poslužite toplo uz dodatak sjeckanog peršina i kukuruzni kruh.

Napomena

Po želji dodajte zapršku ili dio krumpira zdrobite u pire te ga ubacite kad dodajete vrhnje.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.