Slavonski čobanac

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Slavonski čobanac by Shutterstock Shutterstock

Slasno gusto jelo na žlicu specijalitet je Slavonije, a sastoji se od barem 2 do 3 vrste mesa, dosta povrća i nešto ljutine. Pripremiti ga možete s krumpirom, noklicama ili žličnjacima, a ključ svega je u dugom kuhanju mesa i povrća.


Sastojci

Broj porcija
10

Čobanac

500 gjunetine od buta
500 gmesa divljači (jelen, srna, vepar)
500 gsvinjetine od buta ili lopatice
svinjska mast
800 gluka
3mrkve
1 vezicališća celera
lovor list (po želji)
5 češnjačešnjaka, usitnjenog
svježe rajčice ili konzerva pelata/pasirana rajčica
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlicaslatke mljevene crvene paprike
1 žlicamljevene crvene paprike
ljute papričice po ukusu
sol, po ukusu
papar, po ukusu
100 ml vina po želji bijelog ili crnog
goveđi temeljac

Žličnjaci

2jaja
200 goštrog brašna
malo soli
malo vode (po potrebi)

Priprema

Čobanac

1 Nasjeckajte

Meso narežite na manje komade, otprilike na veličinu zalogaja. Luk i češnjak nasjeckajte na sitno, a povrće narežite na kockice. 


2 Pecite

Na srednje jakoj vatri otopite mast i na njoj prepržite meso, počevši od tvrđeg mesa ka mekšem. Prvo počnite s divljači, a zatim dodajte i ostalo meso.


Pričekajte da se mesu zatvore pore i da dobije zlatno žutu koricu sa svih strana. Preprženo meso izvadite, a na masnoću dodajte narezano povrće.


Začinite sa soli i paprom i pustite da se povrće karamelizira i omekani. Vratite meso i pirjajte sve zajedno. Kad ispari sva tekućina podlijte s vinom pa još kratko pirjajte.


3 Sjedinite sastojke

Dodajte usitnjeni češnjak, obje vrste mljevene paprike, koncentrat rajčice, lišće celera i peršina i lovorov list. Sve dobro promiješajte i kratko pržite.


Dodajte svježu rajčicu ili usitnjene pelate iz konzerve, ljutu papričicu i podlijte temeljcem tako da se sastojci kuhaju, a ne prže. 


4 Kuhajte

Kuhajte na laganoj vatri sve dok se povrće gotovo potpuno ne raspadne, a meso omekša. Povremeno podlijte s još temeljca.


Pripazite s dodavanjem temeljca, čobanac ipak treba biti nešto gušći. Kuhajte otprilike 2 sata.

Žličnjaci

5 Umutite

U manjoj posudi umutite jaje s brašnom i malo soli. Miješajte dok ne dobijete gustu i jednoličnu smjesu. Smjesa treba biti gušća, dodajte malo vode, tek toliko da lakše povežete sastojke. 


6 Kuhajte žličnjake

Pred sam kraj kuhanja u čobanac dodajte još malo temeljca i pričekajte da zavrije. Mokrom žlicom grabite smjesu ( otprilike 1/3 žlice) i spuštajte ju u čobanac. Kuhajte još otprilike 10 do 15 minuta. Probajte i začinite sa soli i paprom. 


7 Poslužite

Poslužite sa svježim kruhom. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.