Slavonski čobanac

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Slavonski čobanac by Pixsell Pixsell

Slasno gusto jelo na žlicu specijalitet je Slavonije, a sastoji se od barem 2 do 3 vrste mesa, dosta povrća i nešto ljutine. Pripremiti ga možete s krumpirom, noklicama ili žličnjacima, a ključ svega je u dugom kuhanju mesa i povrća.


Sastojci

Broj porcija
10

Čobanac

600 gmiješanog mesa (junetina, svinjetina i malo dimljene slanine)
2 gsrednja luka
3 češnjačešnjaka
2paprike (po želji i ljute i slatke)
1 žlicaslatke paprike u prahu
2 lista lovora
100 mlcrnog vina (opcionalno)
sol i papar
voda ili temeljac
ulje ili mast za prženje

Priprema

1 Pripremite povrće

Nasjeckajte luk na sitne kockice, a češnjak usitnite ili protisnite. Paprike operite i narežite na trakice ili kockice, ovisno o veličini. Rajčice ogulite ako želite blaži okus i narežite na komade.


2 Dinstajte luk i češnjak

U većem loncu zagrijte malo ulja ili masti. Dodajte luk i pržite ga na srednjoj vatri dok ne postane staklast i mekan. Zatim dodajte češnjak i kratko ga popržite da pusti aromu, pazeći da ne zagori.


3 Dodajte meso

Meso narežite na kockice i posolite ga. Dodajte ga u lonac uz luk i češnjak te ga pržite dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.


4 Dodajte začine i rajčicu

U lonac dodajte slatku i ljutu papriku u prahu, brzo promiješajte da se začini rasporede, ali pazite da paprika ne zagori jer može postati gorka. Zatim ubacite nasjeckane rajčice ili koncentrat rajčice i lovorov list.


5 Kuhajte čobanac

Zalijte meso i povrće vodom ili temeljcem toliko da ih pokrije. Po želji dodajte crno vino. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol do dva sata, dok meso ne omekša. Povremeno provjeravajte i dolijevajte tekućinu ako je potrebno.


6 Začinite po ukusu

Kad je meso mekano, kušajte čobanac i po potrebi dodajte još soli, papra ili ljute paprike za intenzivniji okus. Dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.


7 Poslužite

Čobanac poslužite uz domaći kruh, ajvar ili kiseli kupus za potpuni doživljaj.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.