Zapečeni grah s kobasicom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečeni grah s kobasicom by Shutterstock Shutterstock
Zapečeni grah ili gravče na tavče tradicionalno je makedonsko jelo. Najčešće se poslužuje u glinenim posudama, a može se servirati kao samostalno jelo ili kao prilog uz pečeno meso i kobasice.

Sastojci

Broj porcija
4
3 žliceulja
1 glavicaluka
1 žlicaglatkog brašna
4 češnjačešnjaka
600 ggraha
4mrkve
2 žlicepasirane rajčice
500 gdomaće ili kupovne polusuhe kobasice po izboru
½ žličicemljevene crvene paprike
kiselo vrhnje, za posluživanje

Priprema

1Stavite grah u vodu

Grah ostavite preko noći u vodi da nabubri, osim ako koristite grah u konzervi – u tom slučaju ovaj korak preskačete.


2Pripremite povrće

Kada ste namočili grah, procijedite ga te nasjeckajte luk, češnjak i mrkvu.


3Napravite zapršku

U većem loncu zagrijte ulje te popržite luk, zatim mu dodajte i češnjak. Sada možete napraviti i zapršku pa dodajte brašno.


4Kuhajte

U lonac ubacite grah i mrkvu te zalijte s dovoljno vode da bude malo iznad graha. Sve skupa kuhajte otprilike sat i pol dok se grah ne skuha (ili otprilike pola sata i manje ako koristite grah iz konzerve).


Na kraju kuhanja dodajte i pasiranu rajčicu i malo mljevene paprike te zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.


5Zapecite

U vatrostalnu posudu izlijte skuhani grah te na vrh narežite kobasicu na ploške. Ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite otprilike pola sata dok se sve ne zapeče. Uz zapečeni grah možete poslužiti i malo kiselog vrhnja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.