Kruh izmrvite rukama, dodajte jaje i sol. Izmiješajte, zatim dodajte meso, dodajte protisnuti češnjak, papriku, papar i peršin. Dobro izmiješajte i stavite u hladnjak na 15-ak minuta.
Luk i mrkvu nasjeckajte, a korjenasto povrće naribajte.
Smjesu za okruglice izvadite iz hladnjaka, ponovno malo izmiješajte pa oblikujte ćufte. Kako ih oblikujete, tako ih valjajte u brašno.
Ogulite krumpir pa ga nasjeckajte na kockice srednje veličine. Stavite u litru vode, posolite i stavite kuhati. Nakon što zakuha, kuhajte još 25 minuta na srednje jakoj vatri.
Zagrijte tavu, dodajte ulje i pržite ćufte 10-ak minuta, sa svih strana, često okrećući. Okrećite kuglice svake 2 do 3 minute. Gotove okruglice održavajte toplima do upotrebe.
U istu tavu, u kojoj ste pržili ćufte, dodajte sjeckano povrće. Pirjajte 10 minuta, dodajte rajčicu, izmiješajte i kuhajte još minutu.
Krumpir ocijedite, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhao. Lonac s krumpirom vratite na vatru, dodajte mlijeko, vrhnje i maslac.
Povrće podlijevajte sačuvanom vodom od krumpira – svake 2 do 3 minute, zalijte sa 100 do 150 ml vode. Postupak ponovite dva puta.
Krumpir gnječite gnječilicom, zatim nastavite miješati kuhačom. Gotovi pire poklopite i ostavite sa strane dok vam ne bude potreban.
Još malo izmiješajte povrće, sjedinite žlicu brašna i vode (za zagustiti umak), zatim tu smjesu dodajte povrću pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte preostalu vodu od krumpira i dobro izmiješajte.
Dodajte ćufte, zalijte vinom i izmiješajte. Krčkajte još 5 minuta poklopljeno, zatim još malo izmiješajte, posolite i popaprite po potrebi i ukusu, izmiješajte te sklonite s vatre. Poslužite.