Ćufte

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Ćufte by youtube
Ćufte by Shutterstock Shutterstock
Ćufte ili mesne okruglice omiljen su zalogaj i malima i velikima. Pripremaju se od mljevenog mesa, krčkaju se u umaku od rajčica, a najčešće serviraju uz pire krumpir.

Sastojci

Broj porcija
4

Ćufte

50 gstarijeg kruha
1jaje
1½ žličicesoli
1 žličicapapra
400 gmljevenog mesa
2 češnjačešnjaka, nasjeckana
1 žličicadimljene paprike
1 žlicanasjeckanog svježeg peršina
50 goštrog brašna, za uvaljati kuglice

Pire

1 kgkrumpira
15 gsoli
1 lvode
100 mlmlijeka
100 gkiselog vrhnja
30 gmaslaca

Umak

300 gluka
100 gmrkve
70 gcelera, korijen
70 gperšina, korijen
100 gsjeckane rajčice, konzerva
1 žlicaglatkog brašna
1 žlicavode

Dodatno

250 mlcrvenog vina

Priprema

Ćufte

1 Napravite smjesu za ćufte

Kruh izmrvite rukama, dodajte jaje i sol. Izmiješajte, zatim dodajte meso, dodajte protisnuti češnjak, papriku, papar i peršin. Dobro izmiješajte i stavite u hladnjak na 15-ak minuta.


2 Pripremite povrće

Luk i mrkvu nasjeckajte, a korjenasto povrće naribajte.


3 Oblikujte ćufte

Smjesu za okruglice izvadite iz hladnjaka, ponovno malo izmiješajte pa oblikujte ćufte. Kako ih oblikujete, tako ih valjajte u brašno.

Pire

4 Skuhajte krumpir

Ogulite krumpir pa ga nasjeckajte na kockice srednje veličine. Stavite u litru vode, posolite i stavite kuhati. Nakon što zakuha, kuhajte još 25 minuta na srednje jakoj vatri.


5 Prepržite ćufte

Zagrijte tavu, dodajte ulje i pržite ćufte 10-ak minuta, sa svih strana, često okrećući. Okrećite kuglice svake 2 do 3 minute. Gotove okruglice održavajte toplima do upotrebe.

Umak

6 Pirjajte povrće za umak

U istu tavu, u kojoj ste pržili ćufte, dodajte sjeckano povrće. Pirjajte 10 minuta, dodajte rajčicu, izmiješajte i kuhajte još minutu.


7 Ocijedite krumpir

Krumpir ocijedite, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhao. Lonac s krumpirom vratite na vatru, dodajte mlijeko, vrhnje i maslac.


8 Podlijte povrće

Povrće podlijevajte sačuvanom vodom od krumpira – svake 2 do 3 minute, zalijte sa 100 do 150 ml vode. Postupak ponovite dva puta.


9 Napravite pire

Krumpir gnječite gnječilicom, zatim nastavite miješati kuhačom. Gotovi pire poklopite i ostavite sa strane dok vam ne bude potreban.


10 Dovršite umak

Još malo izmiješajte povrće, sjedinite žlicu brašna i vode (za zagustiti umak), zatim tu smjesu dodajte povrću pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte preostalu vodu od krumpira i dobro izmiješajte.

Dodatno

11 Dodajte ćufte u umak

Dodajte ćufte, zalijte vinom i izmiješajte. Krčkajte još 5 minuta poklopljeno, zatim još malo izmiješajte, posolite i popaprite po potrebi i ukusu, izmiješajte te sklonite s vatre. Poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.