Slavonska kuhinja

Slavonska kuhinja poznata je po jelima od slatkovodnih riba i mesa, s jakim mađarskim utjecajima.

Slavonska kuhinja
Slavonski čobanac
(14)
2h 55min

Slasno gusto jelo na žlicu specijalitet je Slavonije, a sastoji se od barem 2 do 3 vrste mesa, dosta povrća i nešto ljutine. Pripremiti ga možete s krumpirom, noklicama ili žličnjacima, a ključ svega je u dugom kuhanju mesa i povrća.

Zapečeni grah s kobasicom
(12)
1h 20min

Zapečeni grah ili gravče na tavče tradicionalno je makedonsko jelo. Najčešće se poslužuje u glinenim posudama, a može se servirati kao samostalno jelo ili kao prilog uz pečeno meso i kobasice.

Poderane gaće
(12)
1h 45min

Poderane gaće, langošice ili lepinje naziv je za hrskavo tijesto prženo u ulju. Poderane gaće često su radile naše bake i mame, a mogli smo ih i kupiti na sajmovima, za vrijeme fašnika ili Adventa. Pečeno tijesto možete poslužiti uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka, no možete ih jesti i u slatkoj varijanti s pekmezom.

Tačke s pekmezom
(10)
1h 15min

Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo i jelo gotovo svačijeg djetinjstva. Ove sočne torbice od tijesta punjene su ukusnim pekmezom od šljiva, nadjevene krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.

Odrezak Barun Trenk
(9)
30min

Ovaj sočni specijalitet Zlatne doline neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Zasitno i neobično jelo dobilo je ime po barunu Trenku koji je bio vođa Trenkovih pandura, koji su nam čak proslavili i kravatu, a ako niste znali – utemeljio je i limenu glazbu. Spoj ukusnih namirnica poput svinjetine, ajvara, kulena i jaja u sočnom i finom umaku od gljiva pravi je okus Slavonije i prekrasne Požeštine. Ako vas put nanese u Požegu, svakako probajte ovo jelo i ne zaboravite skrenuti u Trenkovo do barunovog dvorca, a dotad imate ovaj recept koji će vas barem duhom odvesti među požeška brdašca.

Perkelt od soma
(8)
1h 5min

Perkelt od soma tradicionalna je delicija iz Slavonije i Baranje, a napravljena je od odrezaka soma, luka, češnjaka, mljevene crvene paprike, blage i ljute, te slanine. Poslužuje se uz domaće rezance pomiješane sa sirom i slaninom.

Najjednostavniji fiš paprikaš
(8)
1h 30min

Ova začinjena riblja juha najčešće se radi sa šaranom, somom ili smuđem. Najbolji je poslužen uz domaću tjesteninu i čašu vina.

Pašteta od čvaraka
(12)
5min

Namaz koji se najčešće priprema od čvaraka, kiselog vrhnja, tvrdo kuhanih jaja, mljevene paprike, soli i papra. Sastojci se blendaju do kremaste teksture, a pašteta je najbolja ohlađena na svježem domaćem kruhu.

Šunka u kruhu
(14)
2h 5min

Nezaobilazno uskršnje, tradicionalno, jelo koje svi volimo i rado jedemo je šunka u kruhu. Riječ je o jelo kontinentalne Hrvatske, koje se najčešće jede za doručak s kuhanim jajima i mladim lukom.

Pogačice od čvaraka
(14)
1h 40min

Mekana sredina, hrskava korica - tako bi opisali ove pogačice. Savršene su kao snack uz pivo.

Pogačice s čvarcima
(7)
1h 20min

Ove pogačice odlično idu uz kavu, čaj ili uz čašu jogurta, a starinski recept krije malu tajnu, riječ je o preklapanju tijesta koje donosi ono najbolje od ovih pogačica.

Salenjaci
(12)
3h 20min

Prhka peciva koja teksturom podsjećaju na lisnato tijesto. Najčešće se pune džemom od šljive i rade u zimsko vrijeme, posebno u vrijeme kolinja kad je salo viška. Dobro ohlađeno salo je važan sastojak, no bitna je i metoda preklapanja dizanog tijesta kako bi se slojevi zadržali i nakon pečenja.

Pijani šaran
(12)
1h 20min

Pijani šaran tradicionalno je jelo koje potječe iz Slavonije i Baranje. Očišćeni šaran puni se češnjakom i slaninom, a zatim se peče u pećnici u aromama vina, ulja i ružmarina. Jelo se obično ukrašava s kriškama limuna i peršinom, a servira se uz pečeni krumpir.

Domaći čvarci
(11)
1h 50min

Ova slavonska delicija najčešće se priprema nakon kolinja, od masti i slanine koja je preostala nakon pripreme ostalih mesnih specijaliteta. Prije posluživanja čvarke obavezno posolite i poslužite uz domaći svježi sir i luk.

Čupava pita s pekmezom
(7)
1h 10min

Iskoristite koji god pekmez ili marmeladu imate kod kuće.

Slavonski gulaš
(12)
2h 30min

Za dobar slavonski gulaš potreban vam je dobar komad mesa, povrće i začini. Dobit ćete ukusno i toplo jelo na žlicu koje paše kroz cijelu godinu.

Sataraš
(10)
1h 30min

Paprika i rajčica dva su glavna sastojka, sataraša, ovog ukusnog i laganog jela. Začine možete dodati po ukusu, poslužiti uz meso po izboru, a ako se odlučite na bezmesnu varijantu, poslužite ga uz rižu, pire krumpir ili tjesteninu.

Index kuhinja

Idemo po dućanima. Kolumbo izazvao hrpu reakcija: "Nekad je bio luksuz"

Idemo po dućanima. Kolumbo izazvao hrpu reakcija: "Nekad je bio luksuz"

NA INDEX RECEPTIMA nastavljamo svakodnevno ići po dućanima u potrazi za novim, zanimljivim i neobičnim proizvodima.
Imamo recepte za hit deserte iz najstarije zagrebačke slastičarnice

Imamo recepte za hit deserte iz najstarije zagrebačke slastičarnice

NAJSTARIJA zagrebačka slastičarnica, Orijent, ima top kolače, a mi imamo recepte za njihova dva hit proizvoda.
Burek po ovom receptu ispast će vam bolji od onog iz pekare

Burek po ovom receptu ispast će vam bolji od onog iz pekare

SLANI recepti s gotovim korama za pite koji su gotovi u tren oka i nenormalno fini.