Čupava pita s pekmezom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Čupava pita s pekmezom by 1123rf 1123rf

Iskoristite koji god pekmez ili marmeladu imate kod kuće.

Sastojci

Broj porcija
12

Prhko tijesto

500 gglatkog brašna
200 gsvinjske masti
2žumanjka
1 vrećicapraška za pecivo
150 gšećera
1 vrećicavanilin šećera

Punjenje

400 gpekmeza od šljiva

Priprema

1 Napravite tijesto

U glatko brašno prstima umiješajte hladnu svinjsku mast da se stvori mrvičasta smjesa.


Sad dodajte žumanjke, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Rukama umijesite glatko tijesto i umotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na pola sata da se malo stegne.


2 Složite pitu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


Podijelite tijesto na dva dijela i prvi dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije otprilike 30 x 40 centimetara jer su to dimenzije lima za pečenje.


Naravno, prilagodite onom kojeg imate kod kuće i obavezno ga lagano nauljite i pobrašnite.


Stavite razvaljano tijesto u lim za pečenje pa premažite cijelom količinom pekmeza. Uzmite drugu polovicu tijesta i naribajte na krupni ribež preko namazanog pekmeza.


Ako je neravno, poravnajte prstima da svuda bude sloj naribanog tijesta jednake debljine.


3 Ispecite i ohladite

Pecite čupavu pitu u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta, vidjet ćete da je gotova kad dobije zlatnožutu boju.


Prije rezanja dobro ohladite i posipajte šećerom u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.