U glatko brašno prstima umiješajte hladnu svinjsku mast da se stvori mrvičasta smjesa.
Sad dodajte žumanjke, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Rukama umijesite glatko tijesto i umotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na pola sata da se malo stegne.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Podijelite tijesto na dva dijela i prvi dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije otprilike 30 x 40 centimetara jer su to dimenzije lima za pečenje.
Naravno, prilagodite onom kojeg imate kod kuće i obavezno ga lagano nauljite i pobrašnite.
Stavite razvaljano tijesto u lim za pečenje pa premažite cijelom količinom pekmeza. Uzmite drugu polovicu tijesta i naribajte na krupni ribež preko namazanog pekmeza.
Ako je neravno, poravnajte prstima da svuda bude sloj naribanog tijesta jednake debljine.
Pecite čupavu pitu u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta, vidjet ćete da je gotova kad dobije zlatnožutu boju.
Prije rezanja dobro ohladite i posipajte šećerom u prahu.