Prhke ružice

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Prhke ružice by Shutterstock Shutterstock
Prhke ružice by Shutterstock Shutterstock

Ove prhke ružice s bogatim nadjevom tope se u ustima.

Umjesto oraha kao nadjev će odlično poslužiti mak, badem ili rogač.

Po želji ih obogatite koricom limuna ili naranče, ili kao mi - rumom, cimetom i otopljenom čokoladom.

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

500 gbrašna
250 gmaslaca
45 gšećera
180 gkiselog vrhnja
prstohvat soli

Nadjev

200 gmljevenih oraha (ili mljevenog maka)
100 mlmlijeka
45 gšećera
10 mlruma
10 gcimeta
70 gčokolade
15 gmaslaca

Priprema

1Pomiješajte sve sastojke za prhko tijesto

Brašno pomiješajte s maslacem sobne temperature. Dodajte šećer i sol pa sjedinite sve sastojke. Dodajte dio po dio kiselog vrhnja. Količina je okvirna - ovisno o brašnu, možda će trebati malo više ili manje od navedene količine kiselog vrhnja.


2Ostavite tijesto da odmara oko pola sata pa ga razvaljajte

Tijesto treba biti mekano. Kad ste ga umijesili, pokrijte ga i ostavite oko pola sata na hladnijem mjestu.

Odstajalo tijesto razvaljajte, ali ne skroz tanko.


3Pripremite nadjev - orahe prelijte vrućim mlijekom i dodajte ostale sastojke

Zagrijte mlijeko. Na pari otopite čokoladu. Orahe sameljite.

Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom. Dodajte maslac, šećer, rum, cimet i otopljenu čokoladu. Dobro promiješajte.

Ako niste ljubitelj oraha, slobodno ih zamijenite makom.


4Tijesto premažite nadjevom, zarolajte pa režite na male ružice

Razvaljano tijesto premažite nadjevom i čvrsto zarolajte.

Režite na komade širine oko pola centimetra.


5Pecite na 170 stupnjeva oko 20 minuta

Slažite u kalup obložen masnim papirom.

Pacite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, otprilike 20 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.