Bećar kocke

Vrijeme pripremePriprema
3min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
18min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Bećar kocke by Shutterstock Shutterstock

Bećar šnite, bećaruše, bećar kocke samo su neki od naziva u različitim krajevima Slavonije i Srijema za ovaj tradicionalni kolač. Nema proslave bez ovih poznatih slavonskih kolača.

Sastojci

Broj porcija
24

Prvi nadjev

300 gsuhih smokava
150 gšećera u prahu
2 žlicepekmeza od marelice ili naranče
1limun (korica i sok)
1naranča (meso i naribana korica)

Drugi nadjev

4žumanjka
150 gšećera u prahu
0,5limuna (sok)
150 gomekšalog maslaca

Treći nadjev

300 gmljevenih oraha
100 gšećera u prahu
150 mlmlijeka
1 žlicaruma ili maraskino likera

Dodatno

1pakiranje oblatni

Priprema

1Pripremite prvi nadjev

Sameljite suhe smokve i meso naranče (prije toga je dobro operite i naribajte koricu pa stavite sa strane, a naranču očistite i to je meso koje vam treba za samljeti sa suhim smokvama - očistite je što više od bijelih opni jer su one gorke).


Potom dodajte naribanu koricu naranče, pekmez od marelice ili naranče i šećer te sve izmiješajte.


Nadjev namažite na jedan list oblatne i prekrijte drugom oblatnom.


2Pripremite drugi nadjev

Šećer i žumanjke kuhajte na pari, pa kada se skuhana i zgusnuta smjesa ohladi, dodajte omekšani maslac i svježe iscijeđeni sok limuna. Premažite drugu oblatnu i pokrijte trećom.


3Pripremite treći nadjev

Orahe sameljite i pomiješajte sa šećerom, dodajte vruće mlijeko i rum ili liker po želji.


Ohladite pa premažite treću oblatnu i prekrijte četvrtom tako da glatka strana bude okrenuta prema gore.


4 Ohladite

Ostavite preko noći da se stegne. Najbolje je gornju stranu poklopiti protvanom iste veličine ili daskom za rezanje pa na to staviti lonac napunjen vodom da se cijeli kolač izravna pa če ljepše izgledati kada se nareže.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.