Pogačice s čvarcima

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pogačice s čvarcima by Shutterstock Shutterstock

Ove pogačice odlično idu uz kavu, čaj ili uz čašu jogurta, a starinski recept krije malu tajnu, riječ je o preklapanju tijesta koje donosi ono najbolje od ovih pogačica.

Sastojci

Broj porcija
8

Dizano tijesto

40 gsvježeg kvasca (1 kocka)
500 mlmlijeka
1 žlicašećera
900 gramaglatkog brašna
100 mlsuncokretovog ulja
100 gkiselog vrhnja (pola čaše)
soli

Nadjev od čvaraka

350 gčvaraka
50 gsvinjske masti

Premaz

1žumanjak
2 žlicemlijeka

Priprema

1Pripremite kvasac

Toplo mlijeko, šećer i kvasac pomiješajte i ostavite desetak minuta na toplom da se zapjeni.


2 Zamijesite tijesto

U veliku posudu stavite glatko brašno, dodajte dignuti kvasac, a zatim ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom da se digne, dovoljno će biti oko 45 minuta. Nikad nemojte ostavljati tijesto pored prozora ili na mjestu gdje je hladno i propuh, tako se neće lijepo dignuti.


3 Napravite namaz

Čvarke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ako je imate. Pomiješajte ih sa svinjskom masti sobne temperature da dobijete namaz kojim ćete premazivati tijesto.


4Počnite preklapati

Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Premažite ga s pola namaza i preklopite tijesto. Razvaljajte, premažite ostatkom, preklopite i ostavite da se odmori oko 20 minuta kako bi se moglo lakše razvaljati.


5 Tijesto još jednom razvaljajte

Kad je malo naraslo, razvaljajte ga na debljinu oko 1 centimetra, preklopite i režite pogačice malim okruglim kalupom ili čašicom za rakiju.


5Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje (onaj veliki iz pećnice) obložite masnim papirom i stavljajte na njega pogačice tako da su razmaknute po 2 centimetra jer će narasti tijekom pečenja.


Pomiješajte žumanjak i mlijeko i premažite svaku pogačicu. Neka se dižu još petnaestak minuta, a onda ih pecite oko 20 dok ne dobiju rumenu boju.


Ostatke tijesta premijesite i ponovno radite pogačice. Da biste izbjegli ostatke tijesta, pogačice odmah od početka ne morate raditi okrugle već ih rezati na male pravokutne oblike.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.