Koristite bijelu svinjsku slaninu, po mogućnosti s leđnog dijela jer tamo ima najmanje mesa. Oštrim nožem odstranite sloj kože. Slaninu narežite na kockice veličine 3 cm. Pripazite da sve budu jednake veličine kako bi bile u isto vrijeme gotove.
Narezanu slaninu stavite u veći lonac na srednje jaku vatru i podlijte vodom. Odmah počnite miješati drvenom kuhačom. Čvarci će cvrčati i plivati u masti, miješajte ih skroz dok se ne zarumene, a kad se zarumene dodajte im mlijeko. Oprezno dodajte mlijeko kako se ne bi spekli. Mlijeko će im dati hrskavost i lijepu boju. Smanjite vatru i nastavite miješati.
Kada se mast izbistri, počnite vaditi čvarke i ocijedite ih. Pripazite da čvarci ne bi zagorjeli.
Po ukusu čvarke možete malo, jako ili ih uopće ne stiskati. To možete napraviti pomoću pasirke za krumpir. Stisnute čvarke razdvojite i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi. Solite samo one čvarke koje ćete odmah konzumirati.