Domaći čvarci

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći čvarci  by Shutterstock Shutterstock
Domaći čvarci  by Shutterstock Shutterstock
Domaći čvarci  by Shutterstock Shutterstock

Ova slavonska delicija najčešće se priprema nakon kolinja, od masti i slanine koja je preostala nakon pripreme ostalih mesnih specijaliteta.

Sastojci

Broj porcija
10
5 kgsirove svinjske slanine
100 ml vode
50 ml mlijeka
sol, po ukusu

Priprema

1 Pripremite meso

Koristite bijelu svinjsku slaninu, po mogućnosti s leđnog dijela jer tamo ima najmanje mesa. Oštrim nožem odstranite sloj kože. Slaninu narežite na kockice veličine 3 cm. Pripazite da sve budu jednake veličine kako bi bile u isto vrijeme gotove. 


2 Miješajte

Narezanu slaninu stavite u veći lonac na srednje jaku vatru i podlijte vodom. Odmah počnite miješati drvenom kuhačom. Čvarci će cvrčati i plivati u masti, miješajte ih skroz dok se ne zarumene, a kad se zarumene dodajte im mlijeko. Oprezno dodajte mlijeko kako se ne bi spekli. Mlijeko će im dati hrskavost i lijepu boju. Smanjite vatru i nastavite miješati.


3 Ocijedite

Kada se mast izbistri, počnite vaditi čvarke i ocijedite ih. Pripazite da čvarci ne bi zagorjeli. 


4 Protisnite

Po ukusu čvarke možete malo, jako ili ih uopće ne stiskati. To možete napraviti pomoću pasirke za krumpir. Stisnute čvarke razdvojite i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi. Solite samo one čvarke koje ćete odmah konzumirati. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.