Odrezak Barun Trenk

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Odrezak Barun Trenk by youtube
Odrezak Barun Trenk
Ovaj sočni specijalitet Zlatne doline neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Zasitno i neobično jelo dobilo je ime po barunu Trenku koji je bio vođa Trenkovih pandura, koji su nam čak proslavili i kravatu, a ako niste znali – utemeljio je i limenu glazbu. Spoj ukusnih namirnica poput svinjetine, ajvara, kulena i jaja u sočnom i finom umaku od gljiva pravi je okus Slavonije i prekrasne Požeštine. Ako vas put nanese u Požegu, svakako probajte ovo jelo i ne zaboravite skrenuti u Trenkovo do barunovog dvorca, a dotad imate ovaj recept koji će vas barem duhom odvesti među požeška brdašca.

Sastojci

Broj porcija
4
4svinjska odreska
8 šnita kulena
4 žliceajvara
2jaja, tvrdo kuhana
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Svinjska mast
300 gšampinjona, tanko nasjeckanih
50 mlbijelog vina

Priprema

1 Začinite meso

Ako je potrebno odreske očistite te ih istucite batom za meso. Posolite i popaprite, zatim ih nadjenite žlicom ajvara i premažite. Dok ih mažete, pripazite da ne idete preblizu rubovima kako vam nadjev ne bi iscurio. 


2 Zamotajte odrezak

Nakon što ste odreske premazali, preko ajvara dodajte po dvije šnite kulena, zatim na kulen dodajte dvije četvrtine kuhanih jaja. Odrezak pažljivo zamotajte, a kako bi sve ostalo na svome mjestu, učvrstite ga čačkalicama. Ponovite postupak s preostalim sastojcima. 


3 Pecite

Zagrijte malo svinjske masti dok se ne rastopi pa dodajte zamotane odreske. Pecite ih, povremeno okrećući, dok ne budu lijepo zapečeni sa svih strana. 


4 Dodajte šampinjone

Meso izvadite iz tave na nekakav tanjur i stavite sa strane, a na tu istu tavu dodajte šampinjone. Pirjajte ih nekoliko minuta, malo ih i posolite te podlijte bijelim vinom. Ako želite, šampinjonima možete dodati i malo vrhnja ili čak žlicu brašna i malo mlijeka kako biste dobili umak, a možete ih ostaviti samo ovako pirjane – jednako je ukusno. 


5 Poslužite

Meso vratite u tavu, poklopite i pirjajte još 15-ak minuta. Poslužite uz pire, krokete, njoke ili pržene krumpiriće. Naravno, ne zaboravite i svježu zelenu salatu.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.