Poderane gaće

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Poderane gaće by Shutterstock Shutterstock

Poderane gaće, langošice ili lepinje naziv je za hrskavo tijesto prženo u ulju. Poderane gaće često su radile naše bake i mame, a mogli smo ih i kupiti na sajmovima, za vrijeme fašnika ili Adventa. Pečeno tijesto možete poslužiti uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka, no možete ih jesti i u slatkoj varijanti s pekmezom. 


Sastojci

Broj porcija
4
500 gglatkog brašna
2 žličicešećera
1 vrećicasuhog kvasca
2 žličicesoli
200 mlmlake vode
2 žliceulja
ulje za prženje

Priprema

1 Aktivirajte kvasac

U manjoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac, šećer i 200 ml mlake vode. Dobro pomiješajte sastojke i ostavite 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao. 


2 Umijesite tijesto

U veću zdjelu stavite brašno i sol, a zatim dodajte smjesu s kvascem i ulje. Rukama umijesite tijesto. Tijesto treba biti glatko i elastično. 


3 Ostavite da tijesto naraste

Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u posudu, poklopite i ostavite da se diže otprilike sat vremena.


4 Oblikujte

Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu i premijesite. Podijelite tijesto na jednake manje komade. Svaki komad oblikujte rukama u tanki i nepravilni oblik. Po sredini tijesta napravite 2 do 3 reza nožem. Ponovite s ostatkom tijesta, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 15 minuta.


5 Pržite

U većem loncu zagrijte veću količinu ulja. Tijesto pržite u vrelom ulju s obje strane, par minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju. 


6 Poslužite

Gotovo tijesto izvadite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće. Servirajte uz dodatke po želji. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.