Slavonski gulaš

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Slavonski gulaš by shutterstock shutterstock

Za dobar slavonski gulaš potreban vam je dobar komad mesa, povrće i začini. Dobit ćete ukusno i toplo jelo na žlicu koje paše kroz cijelu godinu.

Sastojci

Broj porcija
8
1 kgjunetine od buta
500 gsvinjetine od buta
2 žlicesvinjske masti
3 glavice luka, sitno sjeckanog
3 češnja češnjaka, protisnutog
2mrkve, naribane
1ljuta papričica
sol, po ukusu
papar, po ukusu
½ žličiceljute crvene paprike
1 žličicaslatke crvene paprike
2mrkve, nasjeckane na kolutiće
3veća krumpira, narezana na kockice 2×2 cm
300 gšampinjona, narezanih na ploške
150 mlcrnog vina
3 ltemeljca ili vode

Priprema

1 Zapecite meso

Meso očistite od žilica te ga narežite na komadiće 3×3 cm. U velikom loncu zagrijte 1 žlicu masti te dodajte meso. Zapecite ga sa svih strana. Nakon što se meso zapeklo, prebacite ga na tanjur.


2 Dinstajte povrće

U lonac dodajte drugu žlicu masti te luk. Dinstajte luk na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte naribane mrkve, češnjak i ljutu papričicu te sve dinstajte još 15 minuta. Po potrebi dodajte malo vode kako vam ne bi zagorilo.


3 Ulijte vino

Nakon što je povrće omekanilo i postalo kašasto, dodajte začine i meso. Podlijte s vinom i pirjajte 10-15 minuta kako bi alkohol ispario. Sada dodajte polovicu količine temeljca.


4 Kuhajte gulaš

Poklopite posudu i na laganoj vatri kuhajte sat vremena uz povremeno miješanje. Nakon što se kuhalo sat vremena dodajte pasiranu rajčicu, krumpir i narezanu mrkvu. Podlijte s ostatkom temeljca te kuhajte još 45 minuta do sat vremena.


5 Dodajte šampinjone

U zadnjih 15-20 minuta dodajte i narezane šampinjone te po potrebi dodatno začinite. Nakon što su se šampinjoni skuhali gulaš maknite s vatre i ostavite da se malo prohladi. Poslužite ga uz svježi kruh.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.