Bake kuhaju: Sarma i Pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Bake kuhaju: Sarma i Pita od jabuka by youtube
Bake kuhaju: Sarma i Pita od jabuka

Jadranka Vučetić iz mjesta Brinje, koje se smjestilo između obronaka Velebita i Male Kapele, podijelila je s nama svoj recept za domaću sarmu, kao i za uskusnu pitu od jabuka.

Sastojci

Broj porcija
8

Sarma

1veća glavica kiselog kupusa
500 gmljevene junetine
250 gdimljenog špeka, narezanog na kockice
1jaje
1 šalicariže (180 grama)
1 glavicaluka, nasjeckanog
1 češanjčešnjaka, nasjeckanog
sol i papar prema ukusu
dodatno suho meso po želji

Zaprška za sarmu

50 gbrašna
50 gmasnoće
2 žlicekoncentrata rajčice

Domaća pita od jabuka

130 gglatkog brašna
130 goštrog brašna
1jaje
100 gšećera
1 prstohvatsoli
1,5 kgjabuka, oguljenih
25 gšećera

Priprema

1Pripremite kupus

Uklonite korijen kupusa te, jedan po jedan, odvojite listove pazeći da ih ne poderete. Veće listove sačuvajte, a preostale nasjeckajte.


Isperite listove kupusa kako bi smanjili kiselost.


Debela rebra koja se nalaze u sredini svakog lista, malo podrežite kako bi se sarme mogle lakše zamotati.


2Pripremite nadjev

U zdjeli pomiješati mljevenu junetinu s nasjecaknim špekom.


Dodajte jaje i rižu koju ste prethodno kratko namočili u malo vode da bi nabubrila.


U smjesu dodajte nasjeckani luk, nasjeckani češnjak, te posolite i popaprite. Važno je napomenuti kako je kupus već slan, tako da trebate paziti da ne pretjerate sa soljenjem.


Po želji, u smjesu mesa i riže možete dodati još suhog mesa.


Smjesu dobro izmješajte.


3Nadjenite listove kupusa

Smjesu mesa i riže stavite u sredinu svakog lista, zatim listove savijte s obje strane kako bi spriječili ispadanje mesa.


4Posložite sarme u lonac

Dio listova kupusa nasjeckajte i stavite na dno velikog lonca kao podlogu kako biste spriječili da sarme budu direktno na dnu lonca.


Sarme u lonac slažite tako da su rubovi kupusa okrenuti prema dnu kako bi se tijekom kuhanja zadržale oblik.


U lonac dodajte još malo suhog mesa po želji.


Preko suhog mesa posložite preostali nasjeckani kupus, a zatim sve prelijte vodom kako bi sarme bile potpuno prekrivene tekućinom.


5Kuhajte sarme

Stavite lonac na štednjak i pustite sarmu da se kuha sat i pol do dva sata na laganoj vatri.


Sarma mora biti prekrivena vodom, stoga dolijte malo vode u slučaju da ispari.


6Pripremite zapršku

U tavu stavite malo brašna i masti, pa miješajte dok smjesa ne požuti.


Kada smjesa zažuti, dodajte koncentrat rajčice, sve promiješajte pa ubacite u lonac sa sarmom.


7Poslužite

Sarmu poslužite uz pire krumpir.

Pita od jabuka

1Pripremite tijesto

U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i maslac sobne temperature. Rukama izmrvite maslac i brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu.


U smjesu od brašna i maslaca dodajte jaje, šećer i prstohvat soli.


Umijesite tijesto dok se svi sastojci dobro ne sjedine.


2Razvaljajte tijesto

Podijelite tijesto na dva dijela i svaki komad razvaljajte na otprilike 1 cm debljine.


3Složite pitu

Utisnite jedan komad tijesta u lim za pečenje.


Oguljene jabuke naribajte i stavite ih na tijesto u limu za pečenje.


Jabukama dodajte šaku šećera (25 grama).


Prekrijte jabuke drugim komadom razvaljanog tijesta i vilicom napravite rupice po površini tijesta.


4Ispecite u pećnici

Stavite pitu od jabuka u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite je 45 minuta.


5Poslužite

Nakon što je pita pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se lagano ohladi prije posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.