Uklonite korijen kupusa te, jedan po jedan, odvojite listove pazeći da ih ne poderete. Veće listove sačuvajte, a preostale nasjeckajte.
Isperite listove kupusa kako bi smanjili kiselost.
Debela rebra koja se nalaze u sredini svakog lista, malo podrežite kako bi se sarme mogle lakše zamotati.
U zdjeli pomiješati mljevenu junetinu s nasjecaknim špekom.
Dodajte jaje i rižu koju ste prethodno kratko namočili u malo vode da bi nabubrila.
U smjesu dodajte nasjeckani luk, nasjeckani češnjak, te posolite i popaprite. Važno je napomenuti kako je kupus već slan, tako da trebate paziti da ne pretjerate sa soljenjem.
Po želji, u smjesu mesa i riže možete dodati još suhog mesa.
Smjesu dobro izmješajte.
Smjesu mesa i riže stavite u sredinu svakog lista, zatim listove savijte s obje strane kako bi spriječili ispadanje mesa.
Dio listova kupusa nasjeckajte i stavite na dno velikog lonca kao podlogu kako biste spriječili da sarme budu direktno na dnu lonca.
Sarme u lonac slažite tako da su rubovi kupusa okrenuti prema dnu kako bi se tijekom kuhanja zadržale oblik.
U lonac dodajte još malo suhog mesa po želji.
Preko suhog mesa posložite preostali nasjeckani kupus, a zatim sve prelijte vodom kako bi sarme bile potpuno prekrivene tekućinom.
Stavite lonac na štednjak i pustite sarmu da se kuha sat i pol do dva sata na laganoj vatri.
Sarma mora biti prekrivena vodom, stoga dolijte malo vode u slučaju da ispari.
U tavu stavite malo brašna i masti, pa miješajte dok smjesa ne požuti.
Kada smjesa zažuti, dodajte koncentrat rajčice, sve promiješajte pa ubacite u lonac sa sarmom.
Sarmu poslužite uz pire krumpir.
U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna i maslac sobne temperature. Rukama izmrvite maslac i brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
U smjesu od brašna i maslaca dodajte jaje, šećer i prstohvat soli.
Umijesite tijesto dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Podijelite tijesto na dva dijela i svaki komad razvaljajte na otprilike 1 cm debljine.
Utisnite jedan komad tijesta u lim za pečenje.
Oguljene jabuke naribajte i stavite ih na tijesto u limu za pečenje.
Jabukama dodajte šaku šećera (25 grama).
Prekrijte jabuke drugim komadom razvaljanog tijesta i vilicom napravite rupice po površini tijesta.
Stavite pitu od jabuka u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite je 45 minuta.
Nakon što je pita pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se lagano ohladi prije posluživanja.