Paprike operite i očistite od peteljki i sjemenki tako da dobijete rupu koja nije prevelika kako vam nadjev ne bi ispadao van.
Luk i češnjak stavite dinstati na zagrijano ulje. Kad luk postane lagano staklast, dodajte mu rižu i tostirajte je oko 2 minute. Ugasite i pustite da se luk i riža ohlade.
Kad su se luk i riža ohladili, u većoj zdjeli pripremite nadjev. Prvo dobro izmiješajte meso, sol, papar, sjeckani peršin i jaje, a potom dodajte rižu i luk. Sve dobro izmiješajte vilicom ili rukama.
Gotovim nadjevom napunite paprike, ali ne sasvim do kraja jer meso i riža tijekom kuhanja narastu i kako vam paprike ne bi popucale. Ako vam slučajno ostane viška nadjeva, napravite nekoliko ćufti i skuhajte ih zajedno s paprikama.
Na ulju popržite 2 velike žlice brašna s dvije polovice glavice luka. Kad pusti aromu, dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte i zalijte hladnom vodom neprestano miješajući. Dodajte sol i pustite da umak zavrije na laganoj vatri.
U umak dodajte napunjene paprike i dvije grančice svježeg celera, poklopite i pustite da se kuha na laganoj vatri najmanje 90 minuta (pa čak i do 2 sata). Tokom kuhanja dodajte malo koncentrata rajčice razmućenog s vrućom vodom da pojača okus te začinite po ukusu!
Punjene paprike najbolje poslužite uz pire krumpir i nasjeckani peršin.