Punjena paprika

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Punjena paprika  by Shutterstock Shutterstock
Punjena paprika nezaobilazno je ljetno jelo, a uz ovaj recept priprema nikad nije bila jednostavnija! Postoje razni načini pripreme, mnoštvo recepata, najčešće se pripremaju “odokativnom” metodom, a na koji god način ih pripremali možemo se složiti da ih obožavamo!

Sastojci

Broj porcija
8

Punjene paprike

850 gmiješanog mljevenog mesa ( junetina i svinjetina)
150 griže
1jaje
1veća glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnjačešnjaka, sitno nasjeckana
2 žličicesoli
papar, po ukusu
1 žličicamljevene crvene paprike
malo nasjeckanog svježeg peršina

Umak

3 žliceulja
2 žlice glatkog brašna
1 manjaglavica luka, prerezana na pola
700 mlpasirane rajčice
1 žlicakoncentrata rajčice
1,5 lvode
⅛ žličicekrupne soli

Priprema

Punjene paprike

1 Pripremite paprike

Paprike operite i očistite od peteljki i sjemenki tako da dobijete rupu koja nije prevelika kako vam nadjev ne bi ispadao van.


2 Pripremite rižu

Luk i češnjak stavite dinstati na zagrijano ulje. Kad luk postane lagano staklast, dodajte mu rižu i tostirajte je oko 2 minute. Ugasite i pustite da se luk i riža ohlade.


3 pripremite nadjev

Kad su se luk i riža ohladili, u većoj zdjeli pripremite nadjev. Prvo dobro izmiješajte meso, sol, papar, sjeckani peršin i jaje, a potom dodajte rižu i luk. Sve dobro izmiješajte vilicom ili rukama.


4 Punite paprike

Gotovim nadjevom napunite paprike, ali ne sasvim do kraja jer meso i riža tijekom kuhanja narastu i kako vam paprike ne bi popucale. Ako vam slučajno ostane viška nadjeva, napravite nekoliko ćufti i skuhajte ih zajedno s paprikama.

Umak

5 Napravite umak

Na ulju popržite 2 velike žlice brašna s dvije polovice glavice luka. Kad pusti aromu, dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte i zalijte hladnom vodom neprestano miješajući. Dodajte sol i pustite da umak zavrije na laganoj vatri.


6 Kuhajte

U umak dodajte napunjene paprike i dvije grančice svježeg celera, poklopite i pustite da se kuha na laganoj vatri najmanje 90 minuta (pa čak i do 2 sata). Tokom kuhanja dodajte malo koncentrata rajčice razmućenog s vrućom vodom da pojača okus te začinite po ukusu!


7 Poslužite

Punjene paprike najbolje poslužite uz pire krumpir i nasjeckani peršin.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.