Svinjska leđa ala pašticada

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
6h 55min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Svinjska leđa ala pašticada
Svinjska leđa ala pašticada

Svi smo barem jednom čuli za dalmatinsku pašticadu, ova je okusom ista, ali se koriste svinjska leđa. Svaki put se traži komad više...

Sastojci

Broj porcija
8

Meso

1,5 kgsvinjskih leđa bez kosti
4mrkve
2 stabljikecelera
100 gpancete
senf

Marinada

1,5 glavicaluka
3 češnjačešnjaka
8suhih šljiva
grančica ružmarina
2 listalovora
250 mlcrnog vina
3 žlicejabučnog octa
voda
sol i papar

Završni koraci

3 žlicekoncentrata rajčice (rajčica u tubi)
1 prstohvatperšina
ulje za prženje
začini po želji

Priprema

1Pripremite meso za marinadu

Napravite 5 rupa u mesu. Sredinu napunite s celerom, a ostale rupe s mrkvom.


Napravite više džepova pod kutem od 45 stupnjeva i unutra ugurajte pancetu.


Stavite meso u dublju posudu i premažite senfom.


2Dodajte povrće

Nasjeckajte višak celera i mrkve i dodajte na meso.


3Pripremite marinadu

Narežite luk, očistite češnjak i dodajte na meso. Posolite i popaprite. Dodajte suhe šljive, ružmarin, i lovorov list.


Zalijte s crnim vinom, vodom, i jabučnim octom.


Pokrijte i ostavite da se marinira 4 sata. Nakon 4 sata, okrenite meso, posolite i popaprite s druge strane. Pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći.


4Pržite meso

Drugi dan, izvadite meso iz marinade. Sačuvajte povrće i tekućinu.


Pržite meso na malo ulja oko 15 minuta, uz često okretanje.


Izvadite meso i pokrijte folijom.


5Dodajte povrće

Dodajte malo ulja i povrće iz marinade u tavu ili lonac u kojem ste pržili meso. Pirjajte oko 15 minuta.


6Vratite meso

Zalijte sve s tekućinom od marinade pa vratite meso i dodajte koncentrat rajčice.


Dodajte vodu (dovoljno da prekrije sastojke). Kuhajte poklopljeno uz često okretanje, oko 1 sat.


Nakon 1 sat, dodajte vodu prema potrebi i kuhajte još 1 sat, poklopljeno.


7Narežite meso

Izvadite meso i narežite ga na ploške.


8Usitnite povrće

Uklonite lovor iz povrća, a povrće propasirajte.


Začinite prema želji i kuhajte još 2-3 minute.


9Poslužite

Narezano meso poslužite u umaku.


Posipajte peršinom i poslužite uz prilog po želji.