Paprika

Paprika je popularno povrće u kulinarstvu, a najčešće se koristi kao sirova u salatama, ili kao kuhana, pečena ili ukiseljena.

Paprika
Recepti
Šopska salata
(14)
10min

Šopska salata toliko je bogata i ukusna da je često pravimo za ručak. Krastavci, paprike, rajčica, luk i slani sir kombinacija su koja paše uz gotovo svako mesno jelo. Priprema je jednostavna - samo se morate malo potruditi oko sjeckanja i začiniti je kako treba. Također pazite da salata ima dovoljno sira i da ju prekriva, kao i na to da je povrće koje koristite svježe. Na kraju ju dobro ohladite i poslužite.

Miješana kisela salata
(11)
1h 10min

Miješana salata nam ide uz sve, a posebno uz neki konkretni mesni saft s okruglicama od kruha.

Svinjetina u woku sa začinskim biljem, povrćem i rižom
(6)
50min

Priprema hrane u wok tavi izrazito je brza i jednostavna, povrće ostaje hrskavo, a meso sočno i mekano. Za pripremu ovog azijskog jela bit će vam potrebno manje od sat vremena.

Punjena paprika
1h 50min

Punjena paprika nezaobilazno je ljetno jelo, a uz ovaj recept priprema nikad nije bila jednostavnija! Postoje razni načini pripreme, mnoštvo recepata, najčešće se pripremaju “odokativnom” metodom, a na koji god način ih pripremali možemo se složiti da ih obožavamo!

Omlet s pancetom i paprikom
30min

Savršen omlet s pancetom i paprikom.

Sarma
(15)
2h 50min

Kakvi bi bili zimski mjeseci bez sarme? Sarma je jelo od miješanog mljevenog mesa i riže umotane u list kiselog kupusa ili vinove loze. Ostatak kiselog kupusa potrebno je narezati i poslagati na dno lonca, na njega staviti sarmu i dodati komade pancete. Zaliti vodom ili temeljcem, dodati začine i krčkati na laganoj vatri.

Piletina s perecima u umaku od senfa i cheddar sira
(9)
25min

Umjesto klasičnih krušnih mrvica, panirajte piletinu u perecima kako bi izvana ostala ekstra hrskava, a iznutra mekana i sočna. Posluženo uz umak od senfa i cira, ovo jelo neće nestati s vašeg jelovnika.

Salata od tunjevine i tjestenine
(12)
15min

Može biti doručak, ručak ili večera, a ono što će vas posebno iznenaditi je dresing koji je pun okusa, kiselkast i savršeno odgovara tuni i tjestenini. Ako vam ostane skuhane tjestenine koju niste pojeli, ovdje je možete iskoristiti.

Povrtne lasagne
(12)
1h 15min

Lazanje kojima neće naći zamjerku cak ni okorjeli "mesaroši".

Dinstana riža s povrćem
(5)
35min

Ovo ukusno jelo možete pripremiti vrlo brzo i poslužiti kao prilog, ali i kao samostalno jelo.

Poljski gulaš od svinjetine
(5)
2h 35min

Ovaj recept za svinjski gulaš kako ga pripremaju Poljaci koristi svakodnevne sastojke i vrlo je ukusan. Priprema se od mekanih komadića svinjske lopatice, piva, gljiva i mrkve, a sve zajedno pliva u ukusnom umaku.

Turšija
(8)
30min

Za pripremu turšije možete koristiti nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprike, zelena rajčica i krastavci, a vrlo često se u staklenkama može pronaći cvjetača i luk, pa čak i mrkva.

Pečene paprike
(15)
35min

Poseban dodatak koji im daje odličnu aromu je češnjak koji paše uz njihovu slatkastu notu. Naročito su ukusne kada ih tople poslužite s rashlađenim vrhnjem.

Ljetna kus kus salata
(7)
15min

Šarena, osvježavajuća i brzo gotova- baš ono što nam treba kad je vani vruće i ne boravi nam se dugo u kuhinji.

Pečeno pile iz lonca
(10)
1h 35min

Jesi ikada radila cijelo pečeno pile, a pecnica ti je ostala čista, a pile tako sočno? E sada ćeš!

Piletina punjena karameliziranim lukom i šampinjonima
(16)
35min

Punjena ukusnim karameliziranim lukom, gljivama i švicarskim sirom, ova pileća prsa su puno lakša za napraviti nego što izgledaju.

Brzo varivo od slanutka - za velike i male
(5)
40min

Dok jedno dijete tijekom noći zakuri, drugo je u fazi prohodavanja (i padanja), a treće ide popodne u školu i mora napisati zadaću, ponoviti za ispit, i još k tome donijeti materijal za kreativnu skupinu, i to ni manje ni više nego praznu limenku/konzervu - mama napokon dobiva priliku iskoristiti limenku slanutka koji je davno kupila 😅

Juneći saft
(5)
2h

Juneći saft mnogima je omiljeno jelo, pogotovo ako je posluženo s domaćim njokima, rižom ili pireom. Saft koji pripremite može stajati u hladnjaku nekoliko dana što može biti praktično ako nemate vremena za svakodnevno kuhanje.

Ciganska salata
(9)
50min

Tradicionalna ciganska salata priprema se od graha, rajčice i paprike. Brzo je gotova, a najviše vremena će vam trebati za kuhanje graha. Ako nemate vremena možete koristiti i grah iz konzerve koji je već termički obrađen i potrebno ga je samo oprati i ocijediti.

Paprike punjene kus kusom
(8)
40min

Fino vegetarijansko jelo ili prilog, umjesto kus kus-a možete koristiti heljdu, proso, ječam ili neku drugu žitaricu.

Index kuhinja

Naranče su zapravo spoj dvije voćke, što mislite koje?

Naranče su zapravo spoj dvije voćke, što mislite koje?

NARANČE su pravo zimsko voće, no jeste li znali da nekoć one, same po sebi, nisu postojale? Radi se o prirodnom hibridu dviju voćaka, koje su ljudi tijekom vremena unaprijeđivali kako bi stvorili voće najboljih karakteristika i kvalitete.
Jednostavan kolač od sira koji nas vraća u neka prošla vremena

Jednostavan kolač od sira koji nas vraća u neka prošla vremena

SVI se rado sjetimo jednostavnih kolača koje smo svi voljeli, a nekoć su se često pravili. Jedan takav je i kolač sa slatkim nadjevom od sira, koji bismo jeli i više puta tjedno.
Jelo koje je postalo simbol Zagreba, a naručivali su ga političari i poslovnjaci

Jelo koje je postalo simbol Zagreba, a naručivali su ga političari i poslovnjaci

ODREZAK koji je s vremenom postao simbol grada Zagreba, a postao je popularan diljem zemlje. Mnogi ga naručuju u restoranima ili pripremaju kod kuće, no koliko se god činio jednostavan - postoje određena pravila, pa s time i greške prilikom pripreme.