Poljski gulaš od svinjetine

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Poljski gulaš od svinjetine by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept za svinjski gulaš kako ga pripremaju Poljaci koristi svakodnevne sastojke i vrlo je ukusan. Priprema se od mekanih komadića svinjske lopatice, piva, gljiva i mrkve, a sve zajedno pliva u ukusnom umaku.

Sastojci

Broj porcija
6
3 žliceulja
1,2 kgsvinjskog mesa za gulaš (lopatica, plećka, but...)
100 gpancete
2 glaviceluka, veće
1 žlicapaprike
1 žlicaorigana
1 prstohvatkajenskog papra
4 češnjačešnjaka
3 žlicekoncentrata rajčice
240 mlsvijetlog piva
500 mlkvalitetnog goveđeg ili pilećeg temeljca
3mrkve, veće
280 gšampinjona
30 gbrašna
1 žlicagustina
sol i papar prema ukusu

Priprema

1Pripremite sastojake

Meso narežite na kocke veličine 3-4 cm, a slaninu na kocke od 1 cm.


Sitno nasjeckajte luk i češnjak.


2Popržite meso

U velikom loncu zagrijte 2/3 pripremljenog ulja.


Meso posolite i popaprite pa pržite u serijama. Kada porumeni sa svih strana, prebacite meso na tanjur i započnite s prženjem iduće serije.


3Popržite slaninu

Kada je sva svinjetina popržena, dodajte slaninu u lonac i pržite je nekoliko minuta dok ne porumeni, a zatim premjestite na tanjur.


4Popržite luk

U lonac dodajte preostalo ulje.


Dodajte luk i pržite ga nekoliko minuta na srednje niskoj vatri dok ne omekša.


Dodajte češnjak, papriku, origano, kajenski papar i pržite oko 30 sekundi.


5Dodajte koncentrat rajčice

Dodajte koncentrat rajčice i miješajte oko 1 minutu.


6Dodajte meso i tekućinu

Vratite svinjetinu i slaninu u lonac.


Dodajte pivo, lovorov listov i vrući temeljac.


Dovedite do vrenja na jakoj vatri, zatim smanjite vatru na najmanje, pokrijte lonac i kuhajte 1 sat i 30 minuta.


7Dodajte mrkvu i gljive

Kad je vrijeme kuhanja pred sam kraj, narežite mrkve na tanke ploške (oko 4-5mm) i gljive na velike komade. Dodajte ih u lonac.


8Zgusnite gulaš

Dodajte brašno i gustin u šalicu s malo hladne vode i dobro promiješajte. Uz miješanje dodajte u lonac.


Kuhajte otkriveno još oko 45 minuta, ili dok svinjetina ne postane vrlo mekana, a umak se ne zgusne. Tijekom tog vremena nekoliko puta promiješajte gulaš.


9Poslužite

Provjerite okuse i začinite solju i paprom.


Uživajte u jelu!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.