Prije pečenja začinite pile: premažite maslinovim uljem, zasolite, pa pustite nekoliko sati u hladnjaku na +2°C ili preko noći. Prije pečenja ocijedite i temperirajte pile.
U posudu od inoksa stavite češnjak, origano, majčinu dušicu i bijelo vino.
Pile postavite tako da sjedi u posudi od inoksa na limenci piva, a može i samo sjediti naslonjeno u užoj inoks posudi. Stavite u smoker na 150°C.
Ako nemate smoker, poslužit će i kamado roštilj ili obična pećnica. Pecite oko 70 minuta.
U ručnu prskalicu za cvijeće pomiješajte jabučni sok s par kapi octa i prskajte pile svakih 30-40 minuta. Pile je pečeno kada je temperatura mesa iznad 80°C, što možete provjeriti ubodnom temperaturnom iglom.
Svu masnoću od pileta, začine s češnjakom i vinom stavite u blender i izblendajte.
Razlomite zelene mlince i skuhajte ih. Pazite da mlinci prilikom kuhanja budu na 80% kuhani jer će se nakon cijeđenja nastaviti termički obrađivati sami od sebe. Stavite mlince u široku posudu i prelijte ih tekućinom koju ste blendali.
Poslužite, servirajte i uživajte.