Pačji batak u umaku od šljiva s pire krumpirom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Pačji batak u umaku od šljiva s pire krumpirom by Shutterstock Shutterstock

Ako tražite jelo koje spaja fine dining i domaću kuhinju, pačji batci s timijanom i šljivama na pire krumpiru idealan su izbor. Spoj nježnog mesa, aromatičnih začina i slatko-kiselih nota šljive stvara savršenu ravnotežu okusa koja će oduševiti svako nepce.

Sastojci

Broj porcija
4

Meso i umak

4pačja batka
2 žlicemaslinovog ulja
sol i svježe mljeveni crni papar
1 žličicamljevene dimljene paprike
½ žličicečilija u prahu
1crveni luk
3 režnjačešnjaka
200 mlsuhog crnog vina
200 mlpilećeg temeljca
8svježih ili suhih šljiva
2 žlicemeda
2 grančicesvježeg timijana
1 žlicabalzamičnog octa

Pire

60 gmaslaca
100 mltoplog mlijeka (po potrebi više)
sol i papar po ukusu

Priprema

1 Pripremite meso

Pačje batke obrišite papirnatim ubrusom i posolite ih te popaprite sa svih strana.


U većem loncu ili tavi koja ide u pećnicu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.


Batke stavite s kožom prema dolje i pecite 5-7 minuta dok koža ne postane zlatno-smeđa i hrskava.


Okrenite ih i kratko zapecite i drugu stranu (oko 2 minute). Izvadite batke na tanjur i odložite sa strane.


2 Napravite umak sa šljivama i timijanom

U istu tavu dodajte nasjeckani crveni luk i pržite 3-4 minute dok ne omekša.


Dodajte češnjak i pržite još 1 minutu, pazeći da ne zagori. Dodajte čili, dimljenu papriku i kratko promiješajte.


Ulijte vino, temeljac, med i balzamični ocat i kuhajte dok vino ne ispari, a zatim dodajte šljive i timijan.


3 Vratite meso u tavu

Vratite batke u tavu, pokrijte poklopcem ili folijom i pecite u pećnici na 180°C oko 1 sat i 15 minuta, dok meso ne postane mekano i lako se odvaja od kosti. Povremeno prelijte meso sokom od pečenja.


4 Napravite pire

Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 15-20 minuta).


Ocijedite, dodajte maslac i toplo mlijeko te izgnječite dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Začinite po ukusu solju i paprom.


5 Poslužite

Kada su batci gotovi, izvadite ih iz tave, a umak po želji malo reducirajte na vatri da se zgusne.


Na tanjur stavite porciju pirea, položite pačji batak na vrh i prelijte umakom sa šljivama.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.