Pačje batke obrišite papirnatim ubrusom i posolite ih te popaprite sa svih strana.
U većem loncu ili tavi koja ide u pećnicu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Batke stavite s kožom prema dolje i pecite 5-7 minuta dok koža ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Okrenite ih i kratko zapecite i drugu stranu (oko 2 minute). Izvadite batke na tanjur i odložite sa strane.
U istu tavu dodajte nasjeckani crveni luk i pržite 3-4 minute dok ne omekša.
Dodajte češnjak i pržite još 1 minutu, pazeći da ne zagori. Dodajte čili, dimljenu papriku i kratko promiješajte.
Ulijte vino, temeljac, med i balzamični ocat i kuhajte dok vino ne ispari, a zatim dodajte šljive i timijan.
Vratite batke u tavu, pokrijte poklopcem ili folijom i pecite u pećnici na 180°C oko 1 sat i 15 minuta, dok meso ne postane mekano i lako se odvaja od kosti. Povremeno prelijte meso sokom od pečenja.
Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 15-20 minuta).
Ocijedite, dodajte maslac i toplo mlijeko te izgnječite dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Začinite po ukusu solju i paprom.
Kada su batci gotovi, izvadite ih iz tave, a umak po želji malo reducirajte na vatri da se zgusne.
Na tanjur stavite porciju pirea, položite pačji batak na vrh i prelijte umakom sa šljivama.