Krumpir

Krumpir je povrće i jedna od najvažnijih prehrambenih namirnica na svijetu. Hranjiv je, svestran i lako dostupan tijekom cijele godine, a u kuhinji se koristi u raznim oblicima: kao kuhan, pečen, pržen, kao pire, u juhama, varivima i salatama.

Krumpir
Recepti
Pačji batak u umaku od šljiva s pire krumpirom
(8)
1h 50min

Ako tražite jelo koje spaja fine dining i domaću kuhinju, pačji batci s timijanom i šljivama na pire krumpiru idealan su izbor. Spoj nježnog mesa, aromatičnih začina i slatko-kiselih nota šljive stvara savršenu ravnotežu okusa koja će oduševiti svako nepce.

Gnocchi alla sorrentina
(8)
45min

Gnocchi alla sorrentina talijanski je specijalitet iz regije Kampanija, točnije iz Sorrenta. To su mekani krumpirovi njoki pripremljeni u umaku od rajčice, s dodatkom mozzarelle i svježeg bosiljka. Jelo je jednostavno, ali izuzetno ukusno, i jedno je od onih koje osvajaju toplinom i aromama juga Italije.

Brza krumpir salata
(7)
15min

"Krumpir salata kakvu do sada niste probali, kremasta i ukusna. Idealna je kao večera i kao prilog za ove ljetne dane, a gotova je za samo 15 minuta", napisala je naša čitateljica Elvira Džihanović u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? Njezin recept donosimo u nastavku.

Minestrone
(13)
30min

Osnovne vještine baratanja nožem, sezonsko povrće i veliki lonac - ove tri stvari su vam potrebne za pripremu obilne, bogate i hranjive talijanske juhe. Priprema ove juhe nema točno utvrđene namirnice već se one mijenjaju ovisno o sezoni. Ipak, većina recepata uključuje luk, mrkvu, celer, rajčice i mahunarke, poput graha ili graška.

Pečeni krumpiri prema receptu Lidije Bastianich
(10)
35min

Lidia Bastianich ima recept za najhrskavije pečene krumpir, savršene za božićni ručak. Evo kako ih pripremiti.

Zagorska juha protiv mamurluka
45min

Na zagrebačkom adventskom Fuliranju u ponudi kućice Tringelt s domaćim specijalitetima, našla se i ova moćna, zimska juha. Otkrili su nam recept.

Ruska salata
1h

Za francusku salatu se kaže kako je nastala iz ruske salate, odnosno da je njezina skromnija i pojednostavljena verzija. Ruska salata obično sadrži egzotične sastojke poput kavijara, jastoga, kapara i dimljenog mesa, dok je francuska salata njena skromnija verzija prilagođena srednjoeuropskim okusima. Ova je ruska salata također prilagođena našim prostorima, a sadrži šunku.

Kroketi od krumpira i sira
40min

Ima li itko da nije ljubitelj kroketa? Mislim da takvog nema! Bilo da su u ulozi priloga ili kao samostalni obrok uvijek su super!

Pečena janjeća koljenica
1h 40min

"Savršeno pečena janjetina je pravo remek-djelo, a u ovom se receptu odlučujem za janjeću koljenicu, začinjenu s češnjakom i ružmarinom, što janjetini jamči sočnost i pun okus", piše Jamie Oliver u svojoj kuharici. Cijeli recept donosimo u nastavku.

Zapečena aljaška kolja s krumpirom
45min

Jednostavan i zasitan ručak za svaki dan.

Gratinirani krumpir
1h 40min

Gratinirani krumpir jedno je od onih jela koja unose toplinu u dom već samim mirisom iz pećnice. Ovaj kremasti klasik francuskog podrijetla savršeno spaja tanke ploške krumpira s bogatim vrhnjem, mlijekom i sirom, stvarajući neodoljivu zlatno-smeđu koricu. Bilo da ga poslužite kao prilog uz meso ili kao samostalno jelo uz salatu, uvijek će biti pun pogodak.

Domaća juha od repe i povrća
1h

Ništa ne grije dušu i tijelo kao zdjela domaće juhe, a ova juha od repe i povrća prava je poslastica za ljubitelje tradicionalnih okusa. Spoj slatkoće mrkve, blage pikantnosti repe i kremaste teksture stvara savršenu ravnotežu između jednostavnosti i bogatstva okusa. Priprema je brza, sastojci su lako dostupni, a rezultat je hranjivo jelo koje možete poslužiti kao toplo predjelo ili laganu večeru.

Goranska juha
50min

Goranska juha jedno je od najprepoznatljivijih jela Gorskog kotara, regije koju obilježavaju guste šume, bogatstvo gljiva i hladna klima koja je stoljećima oblikovala način prehrane lokalnog stanovništva. Ovo jelo potječe iz vremena kada su se pripremala jednostavna, ali snažna i hranjiva jela koja su mogla izdržati goranske zime. Zato je goranska juha ostala ne samo gastronomski simbol nego i priča o skromnosti, prirodnosti i toplini doma.

Index kuhinja

Najfiniji blagdanski kolači koje možete napraviti u zadnji tren - i ne peku se

Najfiniji blagdanski kolači koje možete napraviti u zadnji tren - i ne peku se

DONOSIMO nekoliko ideja koje će vaš blagdanski stol učiniti još slađim i mirisnijim.
Superbrzi deserti s Plazma keksom koje će voljeti cijela obitelj - pišite ih odmah

Superbrzi deserti s Plazma keksom koje će voljeti cijela obitelj - pišite ih odmah

Mljevena Plazma je idealan sastojak za brze, ukusne blagdanske kolače bez pečenja.
Sarma kao glavno jelo, šnenokle za desert - prema receptu Mate Jankovića

Sarma kao glavno jelo, šnenokle za desert - prema receptu Mate Jankovića

Mate Janković podijelio je recepte za tradicionalnu sarmu i šnenokle s cimetom za blagdane.