Meso prvo izvadite iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i u nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje krumpira na dno.
Očistite glavicu češnjaka pa tri režnja ogulite, a ostatak ostavite sa strane. Ružmarin grubo nasjeckajte, a krumpire ogulite i prerežite na pola.
Zgnječite oguljeni češnjak u zdjeli, dodajte mu nasjeckani ružmarin, naribajte koricu limuna i prelijte s malo maslinovog ulja, pa sve dobro promiješajte.
Meso začinite solju i paprom, a zatim marinadu od češnjaka i ružmarina dobro utrljajte u meso. Stavite meso na rešetke pećnice iznad posude za krumpir.
Krumpire kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta, zatim ih ocijedite i ostavite da se osuše. Nježno ih promiješajte u cjedilu, a zatim ih vratite u posudu.
Dodajte im preostali ružmarin i češnjak, posolite i popaprite, a zatim ih prelijte s još malo maslinovog ulja. Prebacite krumpire u vruću posudu i stavite ih ispod janjetine da upiju sve sočne sokove.
Janjetinu pecite sat i 15 minuta ako volite slabije pečeno meso, ili sat i pol ako želite da bude malo jače pečena.
Dok se meso peče, napravite preljev od mente - sitno nasjeckajte listove mente i pomiješajte ih sa šećerom, solju, vodom i octom.
Kada je meso pečeno prema vašim željama, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Zarežite meso i poslužite uz pečeni krumpir, umak od mente i sezonsko povrće.