Pečena janjeća koljenica

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Pečena janjeća koljenica by Jamie Oliver Jamie Oliver

"Savršeno pečena janjetina je pravo remek-djelo, a u ovom se receptu odlučujem za janjeću koljenicu, začinjenu s češnjakom i ružmarinom, što janjetini jamči sočnost i pun okus", piše Jamie Oliver u svojoj kuharici. Cijeli recept donosimo u nastavku.

Sastojci

Broj porcija
8

Meso i krumpir

2 kgjanjeće koljenice
1 glavicačešnjaka
15 gsvježeg ružmarina
1,5 kgkrumpira
maslinovo ulje
sol i papar

Umak od mente

1 vezicasvježe mente
1 žličicašećera
3 žlicevinskog octa
malo tople vode
1 prstohvatsoli

Priprema

1 Pripremite sve sastojke

Meso prvo izvadite iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i u nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje krumpira na dno.


Očistite glavicu češnjaka pa tri režnja ogulite, a ostatak ostavite sa strane. Ružmarin grubo nasjeckajte, a krumpire ogulite i prerežite na pola.


2 Napravite marinadu za meso

Zgnječite oguljeni češnjak u zdjeli, dodajte mu nasjeckani ružmarin, naribajte koricu limuna i prelijte s malo maslinovog ulja, pa sve dobro promiješajte.


3 Marinirajte meso

Meso začinite solju i paprom, a zatim marinadu od češnjaka i ružmarina dobro utrljajte u meso. Stavite meso na rešetke pećnice iznad posude za krumpir.


4 Skuhajte krumpir

Krumpire kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta, zatim ih ocijedite i ostavite da se osuše. Nježno ih promiješajte u cjedilu, a zatim ih vratite u posudu.


5 Krumpir stavite na pečenje

Dodajte im preostali ružmarin i češnjak, posolite i popaprite, a zatim ih prelijte s još malo maslinovog ulja. Prebacite krumpire u vruću posudu i stavite ih ispod janjetine da upiju sve sočne sokove.


6 Ispecite meso

Janjetinu pecite sat i 15 minuta ako volite slabije pečeno meso, ili sat i pol ako želite da bude malo jače pečena.


7 Napravite preljev

Dok se meso peče, napravite preljev od mente - sitno nasjeckajte listove mente i pomiješajte ih sa šećerom, solju, vodom i octom.


8 Poslužite

Kada je meso pečeno prema vašim željama, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Zarežite meso i poslužite uz pečeni krumpir, umak od mente i sezonsko povrće.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.